SHQIPËRIA NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT

Kryengritja e Përgjithshme Çlirimtare (nëntor 1443)  Shqiptarët e vazhduan luftën kundër pushtuesve osmanë në forma të ndryshme edhe pas kryengritjeve të viteve 30 të shek. XV. Nëpër dokumente të gjysmës së dytë të viteve 30 dhe fillimit të viteve 40 përmenden në viset shqiptare spahinj të vrarë, spahinj që, për të shpëtuar kokën, kishin braktisurVazhdoni leximin “SHQIPËRIA NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT”

Libri francez i vitit 1553: Skënderbeu mes personaliteteve më të famshme që nga Jezu Krishti e deri te Henri II i Francës

Në faqen n° 196, të librit me titull “La Seconde partie du Promptuaire des medalles des plus renommees personnes commençant à la nativité de notre Sauveur Jesus Christ & continuant iusques au Treschrestien Roy de France Henri. II. du nom, à present eureusement regnant. – Pjesa e dytë e përmbledhjeve të medaljeve të njerëzve më tëVazhdoni leximin “Libri francez i vitit 1553: Skënderbeu mes personaliteteve më të famshme që nga Jezu Krishti e deri te Henri II i Francës”

Historia e armëve të Skënderbeut, si përfunduan në Vjenë.

Viti 2018 është shpallur si Viti Mbarëkombëtar i Gjergj Kastriotit Skënderbeut. Armët dhe përkrenarja origjinale e Heroit tonë Kombëtar ndodhen në muzeun e Vjenës në Austri. Shpata është prej bakri, punuar me teknikën artizanale të rrahjes. Me vdekjen e perandorit të Austrisë, djali i tij i dytë, Ferdinandi, u shpall arkidukë i Tirolit. Nga pjesa eVazhdoni leximin “Historia e armëve të Skënderbeut, si përfunduan në Vjenë.”

“GARDA KRUTANE”E KOLË JAKOVËS – NJË POEMË MADHËSHTORE “E BURGOSUR” PËR 50 VJET

  Nga Ndoc Selimi. Kur lexon poemën “Garda krutane”, të shkrimtarit të njohur;poetit, prozatorit dhe dramaturgut Kolë Jakova, menjëhere mendon se je pjesmarrës nënjë luftë për jetë a vdekje midis pushtuesve turqdhe malësorëve të pamposhtur tëkrahinës sëKurbinit. Poema fund e krye përshkruhet me nje teh të mprehtë midis jetës dhe vdekjes, midis zakoneve e riteveVazhdoni leximin ““GARDA KRUTANE”E KOLË JAKOVËS – NJË POEMË MADHËSHTORE “E BURGOSUR” PËR 50 VJET”

Më i vogli dhe më i varfëri mund të ju rrëzojë!Zbulohet fjalimi i fundit i Skënderbeut.

Fjalimi i më poshtëm është marrë nga libri i autorit Stephan Zannowich, me titullin « Le Grand Castriotto d’Albanie, Histoire ». Teksti prej 131 faqesh është botuar në vitin 1779 nga shtëpia botuese J.J.Kesler, Frankfurt. Gjergj Kastrioti, i sëmurë, nuk mund ti shmangej vdekjes dhe për këtë arsye fton në vatrën e tij princat, ambasadorët,Vazhdoni leximin “Më i vogli dhe më i varfëri mund të ju rrëzojë!Zbulohet fjalimi i fundit i Skënderbeut.”

RËNDËSIA E EPOKËS SË GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT

Rrjedhimet e luftës dhe të pushtimit osman në Shqipëri Lufta më se njëshekullore e Perandorisë Osmane për pushtimin e trojeve shqiptare dhe vendosja e pushtetit osman, sollën rrjedhime të thella në të drejtat e pronësisë, në veprimtarinë ekonomiko-shoqërore, në jetën politike dhe në atë fetare-kulturore të shqiptarëve. Veprimtaria e pavarur politiko-shoqërore e botës shqiptare ishteVazhdoni leximin “RËNDËSIA E EPOKËS SË GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT”

GJERGJ KASTRIOTI-SKËNDËRBEU, HERO KOMBËTAR I SHQIPTARËVE (1405-17 JANAR 1468).

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu (1405-17 janar 1468) personifikon një epokë të tërë të historisë kombëtare të shqiptarëve, që mori emrin e tij: luftën më se njëshekullore të tyre kundër vërshimit osman (fundi i shek. XIV – fillimi i shek. XVI) për mbrojtjen e tokës, të pasurisë e të lirisë. Nën udhëheqjen e tij lufta e shqiptarëve uVazhdoni leximin “GJERGJ KASTRIOTI-SKËNDËRBEU, HERO KOMBËTAR I SHQIPTARËVE (1405-17 JANAR 1468).”

RËNDËSIA E LUFTËS ANTIOSMANE TË SHQIPTARËVE

Lufta e gjatë dhe e ashpër kundër pushtuesve osmanë ishte rrjedhojë e ndërgjegjësimit të shqiptarëve, e në radhë të parë e elitës drejtuese të tyre, për pasojat e rënda dhe shkatërrimtare që sillte pushtimi osman në të gjitha sferat e veprimtarisë shoqërore. Ky pushtim godiste më shumë se këto, deri në asgjësimin e plotë, shtresatVazhdoni leximin “RËNDËSIA E LUFTËS ANTIOSMANE TË SHQIPTARËVE”

50 FAKTE  QË DUHET T’I DIMË PËR TË NJOHUR HEROIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE, GJERGJ KASTRIOTIN (SKËNDERBEUN).

Nga Kastriot MARKU    Qëndresa dhe luftërat antiturke të Skënderbeut ngrenë peshë si për ç’i përket përfshirjes së tij në historinë e madhe të Europës, ashtu dhe për pozicionin ndërkombëtar në të cilin, në kapërcyellin e Mesjetës dhe Kohës së Re, ai e vendosi Arbërinë e tij. Prej një kësi pozicioni ai vetë rezulton joVazhdoni leximin “50 FAKTE  QË DUHET T’I DIMË PËR TË NJOHUR HEROIN KOMBËTAR TË SHQIPTARËVE, GJERGJ KASTRIOTIN (SKËNDERBEUN).”

BETEJA E UJËBARDHËS (ALBULENËS), 2 SHTATOR 1457

Nga Kastriot MARKU BETEJA E UJËBARDHËS (ALBULENËS), 2 SHTATOR 1457. Në përkujtim të betejës së Gjergj Kastriotit (Skënderbeut), kundër forcave të ushtrisë së rregullt osmane të komanduara nga Isak bej Evrenozi, e njohur si Beteja e Ujëbardhës ose e Albulenës, zhvilluar 560 vjet më parë më 2 shtator 1457 në (Zhejë), diku mes Zhejës dheVazhdoni leximin “BETEJA E UJËBARDHËS (ALBULENËS), 2 SHTATOR 1457”