Triumfi i flamurit kuq e zi pas një “Kryqëzimi” të vitit 1501

Nga Artan Shkreli – Prej vitesh qarkullon në rrjetet sociale shqiptare një pikturë e Rindjes Italiane me skenën e kryqëzimit të Krishtit e cila sot ndodhet në pinakotekën “Brera” të Milanos që prej vitit 1811. Bëhet fjale për kompozimin me temë fetare “Crocifissione” të Michele di Zenones, njohur më së shumti si Michele di Verona, prejVazhdoni leximin “Triumfi i flamurit kuq e zi pas një “Kryqëzimi” të vitit 1501”

“MARRJA E KRUJËS NGA MEHMETI II”-GRAVURA E RRALLË, SI ISHTE FLAMURI SHQIPTAR 540 VJET MË PARË

Aurel Plasari “Marrja e Krujës nga Mehmeti II” është njëra prej gravurave të punuara nga Jost Amman (1539-1591) që shoqërojnë veprën e Marin Barletit në vëllimin III të përmbledhjes “Kronika të turqve” (Chronicorvm Tvrcicorvm) (1578) nga Philippo Leonicero. Bën përshtypje se si në qytetin që po digjet dhe ndërsa banorët po masakrohen, në njërën ngaVazhdoni leximin ““MARRJA E KRUJËS NGA MEHMETI II”-GRAVURA E RRALLË, SI ISHTE FLAMURI SHQIPTAR 540 VJET MË PARË”

SI SHPËTOI SHQIPONJA E FLAMURIT FALË PROF. KRISTO FRASHËRIT

  NGA AUREL PLASARI Në vitet e para ’90, mes marrëzive të “politikës së re” për t’u marrë edhe me historinë, u bë edhe propozimi për të ndryshuar konfigurimin e shqiponjës së flamurit kombëtar me argumentin që shqiponja në të nuk duhej t’i kishte krahët “të hapur”, por “të mbyllur”, jo “horizontalë”, por “vertikalë” etj.Vazhdoni leximin “SI SHPËTOI SHQIPONJA E FLAMURIT FALË PROF. KRISTO FRASHËRIT”