PËR BASHKOHESIT E MI LAÇIANE (Kujtime nga Ymer HYSA )

Pas viteve 70-të Laçi kishte marrë fizionominë e një qyteti modern. Industia e shumtë e kishte shndërruar në një qytet industrial të rëndësishëm, Edhe numri i popullsisë ishte rritur ndjeshëm dhe kishte arritur të ishte qyteti i dytë më i madh në veri pas Shkodrës. Nuk i mungonin as potencialet intelektuale. Kishte specialistë të aftëVazhdoni leximin “PËR BASHKOHESIT E MI LAÇIANE (Kujtime nga Ymer HYSA )”

NELSON MANDELA-Mendjet që hakmarren shkatërrojnë një shtet, ndërsa mendjet paqësore ndërtojnë një komb.

“Sapo ishta zgjedhur President. Një ditë, u kërkova bodigardëve të mij të bënim një shëtitje nëpër qytet. Më pas, duke qenë orar dreke, shkuam të hanim në një restorant. U ulëm, dhe pas pak erdhi kamarieri. Në moment u shtanga, sepse në një tavolinë përballë nesh qëndronte ulur një burrë. Ishte vetem dhe priste qëVazhdoni leximin “NELSON MANDELA-Mendjet që hakmarren shkatërrojnë një shtet, ndërsa mendjet paqësore ndërtojnë një komb.”

Familja Qypi e Kurbinit dhe Masakra e Bushneshit

Nga Dalip Greca( Rrëfim i Bardhok Ndreut ) Sigurimi i dha Zefit helm që të helmonte Mark Pirolin Por prapë nuk na u ndanë hallet me qeverinë. Hetuan një djalë të Gjergjit, vazhdon Bardhoku rrëfimin e historisë me plot të papritura të familjes Qypi… U akuzua se kishte furnizuar me bukë komitët që donin të rrëzoninVazhdoni leximin “Familja Qypi e Kurbinit dhe Masakra e Bushneshit”

KUVENDI KISHTAR I MATIT I VITIT 1462 DHE FORMULA E PAGËZIMIT

Nga Eqrem Çabej Ishte viti 1462, një kohë kur udhëheqësi i fuqive t’armatosura të Shqipërisë, Skënderbeu, me gjithë disa fitore që kishte pasur bash në ato vjete, gjindej në luftë të pabarabartë me ushtrinë e Osmanëve. Një pjesë e mirë e vendit kishte rënë në duar të këtyre pushtuesve të rinj. Besimi islamik që sillninVazhdoni leximin “KUVENDI KISHTAR I MATIT I VITIT 1462 DHE FORMULA E PAGËZIMIT”

Shën Nënë Tereza: “Fjalimi në ceremoninë e dorëzimit të Çmimit Nobel për Paqe

Fjalimi i Shën Nënë Terezës mbajtur në ceremoninë e dorëzimit të Çmimit Nobel për Paqe në Oslo më 10 dhjetor 1979. “Me që jemi mbledhur të gjithë bashkë, mendoj se, për të falënderuar Zotin e Çmimin Nobel për Paqen, do të ishte vërtet e bukur të luteshim me lutjen e Shën Françeskut të Asizit, që mëVazhdoni leximin “Shën Nënë Tereza: “Fjalimi në ceremoninë e dorëzimit të Çmimit Nobel për Paqe”

Me 6 dhjetor 1689 ndërroi jetë, në Prishtinë, ipeshkvi imzot Pjetër Bogdani

Ipeshkvi e teologu shqiptar, imzot Pjetër Bogdani, figurë e ndritur e letërsisë së vjetër shqiptare, konsiderohet si kultivues e ndriçues i ndërgjegjes shqiptare dhe pararendës i hershëm i lëvizjes së rilindjes kombëtare. R.SH. – Vatikan Më 6 dhjetor 1689 ndërroi jetë në Prishtinë nga epidemia e murtajës personaliteti i shquar i Kishës, kombit dhe kulturësVazhdoni leximin “Me 6 dhjetor 1689 ndërroi jetë, në Prishtinë, ipeshkvi imzot Pjetër Bogdani”

IMZOT FRANO ILLIA, NJERIU QË I KUSHTOI JETËN KISHËS, KOMBIT DHE KULTURËS

Nga Kastriot Marku Duke e parë furinë e tërbimit mizor komunist, për t’a shpëtuar nga harresa një pjesë të historinë tonë, Imzot Frano Illia, pinjolli i breznisë së fundme të klerikëve katolikë shqiptarë, besnikë të binomit “Fe e Atdhe”, fatmirësisht na e ka lënë të administruar punën e tij. Ai do ta paguante kushtimin eVazhdoni leximin “IMZOT FRANO ILLIA, NJERIU QË I KUSHTOI JETËN KISHËS, KOMBIT DHE KULTURËS”

Artistoteli: “Njerëzit që marrin frymë kot nga njerëzit që mbajnë botën në këmbë i ndan vetëm 1 cilësi”…

Aristoteli, arsyetonte kohë më parë, se dhembshuria njerëzore zakonisht kërkon tre mendime: 1) se diçka e rëndë dhe serioze i ka ndodhur një tjetri. 2) se kjo e keqe e rëndë nuk ndodhi për fajin e tij ose jo plotësisht për fajin e tij. 3) dhe se vetë ne jemi gjithashtu të brishtë e të pambrojtur ndajVazhdoni leximin “Artistoteli: “Njerëzit që marrin frymë kot nga njerëzit që mbajnë botën në këmbë i ndan vetëm 1 cilësi”…”

Portreti i Skënderbeut

Shekujt nuk kanë përcjellë asnjë dokument me një përshkrim mbi tiparet e fytyrës së Skënderbeut hartuar nga ndonjë njeri që e ka njohur atë nga afër. Për këtë arsye ne jemi të detyruar t’i drejtohemi paraqitjes së tij në ikonografi. Por ikonografia e Skenderbeut eshte shume e pasur dhe e larmishme Nga Prof. Kristo Frashëri DeriVazhdoni leximin “Portreti i Skënderbeut”

AT ANTON HARAPI, KLERIKU QË BËRI KAQ SHUMË PËR ATDHEUN DHE U EKZEKUTUA NGA DIKTATURA SI ARMIK

Nga Albert Vataj “A e dini se çdo ndêrtese i vihen temelet n’dhé? Edhe pse n’vàrr, ne hijshëm duhet t’jemi gurt’ e temelit t’njiasaj bînaje t’cillin sot e quejm Shqypni”. Janë këto fjalë të qëndisuna me zemër të gatueme me prushin e atdhedashunisë dhe hirin e shenjt të shërbestarit, t’devotshmit të rrugës së vërtetë, diejtuesit,Vazhdoni leximin “AT ANTON HARAPI, KLERIKU QË BËRI KAQ SHUMË PËR ATDHEUN DHE U EKZEKUTUA NGA DIKTATURA SI ARMIK”