Kisha e Shen Prendes shpallet monument kulture

  Shën Prendja e Kurbinit – “Scriptorium” i trashëgimisë historike dhe kulturore shqiptare Nga Kastriot Marku Shën Prendja ka ardhur si formë e shqipëruar e asaj që në traditën bizantine njihej si Shën Parashqevia, Veneranda ose ital. San. Veneranda ose San. Parasceve ose Venerina (shenjtore e shekullit II), që në traditën latine njihej si VeneraVazhdoni leximin “Kisha e Shen Prendes shpallet monument kulture”

Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të 16-të, leksion për qasje ndaj historisë – Video

Kastriot MARKU Ne popujt ballkanas jemi të prirur që historinë ta trajtojmë si letërsi popullore, si folklor, por historia, mitologjia, folklori e gojëdhënat nuk ndihmojnë në shkrimin e historisë. Historia shkuhet në bazë të dokumentiave arkivore. Për këtë na vjen në ndihmë tash së fundmi studiuesi i mirënjohur anglez Noel Malcolm, autori i monografisë “AgjentëVazhdoni leximin “Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të 16-të, leksion për qasje ndaj historisë – Video”

Papa Klementi XI, një hartë e rëndësishme e Shqipërisë së epërme e vitit 1689

Nga Kastriot MARKU Hartat janë një domosdoshmëri për të gjithë ata që kanë në projektet e tyre udhëtime të karakterit turistik, për pelegrinazh, aktivitet misionar, vizita etj. Në kushtet e sotme teknologjia ka bërë të mundur një lehtësim të skajshëm për këtë. Mjafton të gjesh një guidë, jo vetëm fizike në trajtë libri në libraritëVazhdoni leximin “Papa Klementi XI, një hartë e rëndësishme e Shqipërisë së epërme e vitit 1689”

Ulliri i Gjormit Kurbin, më i vjetri në Ballkan

    Nga Dr.Selman MeziuNuk bën pjesë në zbulimet astronomike. As ndonje zbulim më çudisjellës se ai i Ajnshtajnit gjigand mbi teorinë relativitet ku pas njëqind vjetësh që zbulohen valët elektro manjetike të cilat ai vetë i kishte parashikuar teorikisht se egzistonin. Nuk e pa njeri në qiell, natën me yje si një disk fluturues.Vazhdoni leximin “Ulliri i Gjormit Kurbin, më i vjetri në Ballkan”

Familja Gjonimaj, nder familjet me te rendesishme te Arberit

  Një Jonimë për herë të parë përmendet në fillimshekullin e XIII-të, me 1208 si vasal i princit Dhimitër të Arbërit dhe një Jonimë tjetër shfaqet në fund të atij shekulli me titull Sebast, që bashkë me disa fisnikë të tjerë shqiptarë, në vitin 1274 nënshkruajnë një marrëveshje me mbretin e Siçilisë, Karlin Anzhu. NëVazhdoni leximin “Familja Gjonimaj, nder familjet me te rendesishme te Arberit”