Advertisements
Telegrafikisht

Histori

Arkeologët gjejnë gjurmë të një qyteti Ilir në Kepin e Rodonit.

Një fragment i çmontuar një furre prodhimi qeramike, prezenca e skarciteteve nga furrat antike dhe dy gurë peshe, janë elementët që i kanë bërë arkeologët të besojnë se janë në gjurmë të një qyteti antik në Kepin e Rodonit. I njohur për plazhin, natyrën e virgjër, një kishë të vjetër dhe fortifikimet e ndërtuara prej Skënderbeut, Kepi i Rodonit u fut në listën e [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Zëri i Amerikës: INTERVISTË ME HISTORIANIN DR. ATHANAS GEGAJ

    (Me rastin e 500-vjetorit te vdekjes se Skenderbeu – Kjo intervistë u transmetua nga Zëri  i Amerikës  më 18 e 19 Janar të vitit 1968)        Zoti Gegaj,kur Fan Noli shkroi librin e tij mbi Skënderbeun më 1949, ai tha se vepra juaj frëngjisht mbi Skënderbenë ishte më e mbaruara qe kishte parë dritën gjer në vitin 1949,si nga forma,nga lënda dhe nga baza [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Origjina e vërtetë e konfliktit, mes Izraelit dhe Palestinës

  Është e pabesueshme se çfarë mund të arrijnë të marrin, një grusht njerëzish që janë të vendosur, dhe kur gjenden në vendin e duhur dhe në kohën e duhur. Në nëntor 2017 u mbushën 100 vjet nga dita kur, në kulmin e Luftës së Parë Botërore, qeveria britanike dërgoi një letër, e njohur si “Deklarata Balfour”, e cila tre dekada më vonë do të çonte në krijimin e [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Ja ç’shkruan kuadri komunist në qarkoren e tij urdhëruese për kishen e Shën Ndoit

  Njihej nën komunizëm fenomeni i ndjekjes në fshehtësi i riteve fetare, nga pjesëtarë të të gjitha besimeve. Kishte prej atyre që u dorëzuan nga presioni komunist, por dhe prej atyre që gjetën mënyra për ta sfiduar atë. Ky fenomen ka përfshirë atë botë dhe të ashtuquajturën Kishë e Laçit, ose ndryshe e Shnanout, ku çdo qershor realizohet një peligrinazh masiv aty [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Dritan Dema: Në Shqipëri asnjë nga krimet kundër njerëzimit nuk janë gjykuar ende!

Dritan Dema shkruan në rrjetin social: “Faleminderit te gjithe ju qe keni ndjekur postimet e ketyre diteve në lidhje me promovimin e çeshtjes per Personat e Zhdukur, në Shqiperi. Me poshte po ju jap nje permbledhje te statistikave te publikuara (aq sa ishte e mundur) si dhe listen e personave te vrare / zhdukur në vitin e aferm 1990. Krime Kunder Njerezimit. Por, cili eshte roli i [ Lexo më shumë...]

0 Comments

MBI TEZËN ILIRE E PELLAZGE! VËSHTRIME MBI PREJARDHJEN E POPULLIT SHQIPTAR DHE TË GJUHËS SË TIJ

  NGA EQREM ÇABEJ Kur shtrohet problemi i burimit të një populli, ai do të shikohet të zgjidhet më fort nga ana e ruajtjes dhe e vazhdimësisë së gjuhës së tij sesa nga pikëpamja etnike, sepse më shumë se elementet e tjera gjuha është karakteristika që dallon një popull nga të tjerët. Një problem i tillë ndërkaq, për çdo popull, të çdo vendi qoftë e të çdo kohe, [ Lexo më shumë...]

0 Comments

“Shqiptari” që mohon Nënë Terezën, Skenderbeun, Historinë, Gjuhën, Kulturën dhe Ilirinë, a mund të ketë gjak shqiptari…

Olsi Jazexhi, në një intervistë për gazetën TemA, thotë se shqiptarët, deri para vitit 1912, kanë qenë turq. Madje, sipas tij, ka qenë Perandoria Osmane ajo që krijoi kombin shqiptar. Për të, Skënderbeu dhe Nënë Tereza janë figura fetare të katolikëve dhe nuk kanë të bëjnë me shqiptarët myslimanë. Në fillim u habita dhe nuk isha në gjendje ta kuptoj qëndrimin pro [ Lexo më shumë...]

0 Comments

PA BASHKIM RRETH SKËNDERBEUT NUK KA GJALLËRIM TË KOMBIT SHQIPTAR

Nga Frank Shkreli Ky vit është shpallur viti i Gjergj Kastriotit — Skënderbe për të shënuar 550-vjetorin e vdekjes Heroit Kombëtar të Shqiptarëve.  Në fillim të këtij viti kam botuar një shkrim për të sjellur në kujtesë se si diaspora shqiptare kishte shënuar — 50-vjetë më parë jashtë Atdheut — 500-vjetorin e vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skenderbeut, një përvjetor [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Një listë për gratë e fisnikërisë arbërore

Nga: Eleni Laperi Si sot 567 vjet më parë Skënderbeu u martua me vajzën e Gjergj Arianit Komnenit, Andronika.  Andronika është një prej grave të shquara të mesjetës shqiptare, është një prej zonjave të listës, që nisa të hartoj ca muaj më parë. “Lista është origjina e kulturës. Është pjesë e historisë së artit dhe të letërsisë”, shkruante Umbreto Eco. “Në [ Lexo më shumë...]

0 Comments

KONTRIBUTORI I ÇËSHTJEVE TË TRADITËS DHE PASURISË TONË SHPIRTËRORE, AT SHTJEFËN GJEÇOVI NË ZANAFILLAT E ARKEOLOGJISË SHQIPTARE

Prof.As. Dr. Muhamet Bela Shpesh qëllon që disa emra personalitetesh të historisë dhe kulturës shqiptare të njihen dhe të përmenden vetëm në lidhje me një aspekt të veprimtarisë së tyre intelektuale e studimore, duke lënë në harresë kontributet në lëmenj të tjerë të dijes e të shkencës. Një nga këta personalitete, dikur disi i pazëshëm në memorien publike, është [ Lexo më shumë...]

0 Comments