Me paga minimale, por shqiptarët shpenzojnë aq shumë për veshjen

Edhe pse renditemi ndër shtetet me të ardhura të ulëta për frymë, si dhe me pagën minimale më të ulët në Europë, shpenzojmë po aq sa mesatarja europiane e shteteve të BE-së për veshje dhe këpucë. Sipas të dhënave të anketës buxhetore, shpenzimet për veshje dhe këpucë zënë 4.8 për qind të totalit të shpenzimeve,Vazhdoni leximin “Me paga minimale, por shqiptarët shpenzojnë aq shumë për veshjen”

ALARMI/ ‘40% e bletëve u dëmtuan në 2017-n, humbja mbi 20 mln euro’

Albert Einstein ka thënë se: “Nëse bletët zhduken, jo më shumë se 4 vite më vonë do të zhduket edhe njerëzimi”. Sipas fermerëve shqiptarë, ende nuk njihet rëndësia jetike e bletëve. Nga informacionet e marra nga Shoqata e Bletërritësve, kontaktet me disa fermerë në vend, si dhe opinionet e specialistit Dr. Vitor Malutaj, kreu iVazhdoni leximin “ALARMI/ ‘40% e bletëve u dëmtuan në 2017-n, humbja mbi 20 mln euro’”

Studimi: Shqipëria, e para në botë për numrin e bar-kafeve për banorë

  Shqipëria përgjithësisht është nga fundi për çdo renditje, si p.sh. për të ardhurat për frymë, për cilësinë e ajrit, për keqqeverisjen, për ambientin për të bërë biznes e kështu me radhë. Por, ka një renditje ku ne “shkëlqejmë”, atë të kafeneve, – që i gjen me shumicë dhe shpesh të mbushura plot në çdoVazhdoni leximin “Studimi: Shqipëria, e para në botë për numrin e bar-kafeve për banorë”

Kush ka pus uji do vendosë sahat, miratohet ligji i ri. Ja ç’parashikohet

Familjet që kanë në përdorim një pus uji, brenda 6 muajve, duhet të lidhin një kontratë me Ujësjellësin, për vendosjen e matësve të ujit ose do të përballen me ndëshkimet ligjore. Maxhoranca do të miratojë sot ndryshimin ligjor për “Menaxhimin e integruar të burimeve ujore”, ku parashikohet edhe vendosja e matësve të ujit për tëVazhdoni leximin “Kush ka pus uji do vendosë sahat, miratohet ligji i ri. Ja ç’parashikohet”

Gjermania mbyll dyert për azilkërkuesit

  Gjermania, e kthyer në vitet e fundit në tokën e premtuar edhe për azilkërkuesit shqiptarë, ka shtrënguar masat për pritjen e tyre. Të enjten Dhoma e Ulët e Parlamentit Gjerman ka vendosur deri në muajin Korrik të ndalojë emigrantët të sjellin të afërmit nga vendet e origjinës dhe bashkimet familjare. Me rregullat e rejaVazhdoni leximin “Gjermania mbyll dyert për azilkërkuesit”

Shqipëria më përqindjen më të lartë të përdorimit të energjisë së pastër në Evropë

Në vitin 2016 pjesa e energjisë nga burimet e rinovueshme në konsumin final bruto të energjisë arriti në 17% në Bashkimin Evropian (BE), ose sa dyfishi i sasisë në vitin 2014. Sipas krahasimit që ka bërë Eurostat Shqipëria dhe Islanda kanë përdorimin më të lartë të energjisë së rivonueshme në Europë përkatësisht me 69.4 dheVazhdoni leximin “Shqipëria më përqindjen më të lartë të përdorimit të energjisë së pastër në Evropë”

Operacionet monetare që i paraprinë ngatërresës “leku i ri-leku i vjetër”! Si u pakësua me më shumë se 5 herë sasia e parave përmes vulosjes. Detajet e 3 masave të 1945-‘46-‘47

“Ngatërresa” e shqiptarëve me shprehjen e vlerës reale të parave duket se daton edhe më herët se në vitet 1964-’65, kohë kur  u zëvendësua leku i vjetër me lekun e ri. Përcaktimi i një kursi të ri për monedhën shqiptare ka qenë një praktikë e ndjekur menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore ne Shqipëri. NëVazhdoni leximin “Operacionet monetare që i paraprinë ngatërresës “leku i ri-leku i vjetër”! Si u pakësua me më shumë se 5 herë sasia e parave përmes vulosjes. Detajet e 3 masave të 1945-‘46-‘47”

85% e popullsisë në Shqipëri jeton me të ardhura të ulëta

    Pjesa më e madhe e shqiptarëve bëjnë pjesë në kategoritë e të ardhurave të ulëta, sipas të dhënave që jepen nga Pew Research, një institucion kërkimor amerikan. Ky i fundit e ka ndarë botën në pesë grupe të ardhurash: të varfër (ku përfshihet 15% e popullsisë globale), me të ardhura të ulëta (56%Vazhdoni leximin “85% e popullsisë në Shqipëri jeton me të ardhura të ulëta”

Kurbini për të shitur veç fiq e dardha?!

Nga Violeta Murati Mbaj mend kamionët që niseshin nga çdo anë e rrethit në atë kohë, Krujës, drejt plazhit të Patokut, në Laç. Tani i thonë Laguna. Edhe pse fëmijë pushimet e verës i prisnim me padurim vetëm për të shkuar në Patok. Nga rruga nacionale deri në plazh, rruga vinte vijë e drejtë, nëVazhdoni leximin “Kurbini për të shitur veç fiq e dardha?!”