Telegrafikisht

DOKUMENTARE

Kurbini

    Nga Kastriot Marku KURBINI ka një sipërfaqe prej 269.03 kilometrash katrorë dhe popullsi rreth 74 000 banorë. Emrin Kurbin (Curbino) në dokumentacionin historik na del në vitin 1457. Në këtë krahinë ka banuar bashkësia ilire e fisit të parthinëve, emër që disa studiues e barazojnë me fjalën shqipe bardhej dhe e marrin si sinonim të albanëve. Dëshmitë e shumta se [ Lexo më shumë...]

1 Comment

Të fshehtat e Laçit

  Historia e Laçit, jo thjesht e qytetit por edhe emrit të tij, lidhet me vitet që ai ka mbi shpinë, që prej krijimit në periudhën komuniste. Lidhet me fabrikat që sollën këtu banorë nga zona të ndryshme, por pak kërkohet te të vërtetat krejt të ndryshme, që ofron e shkuara e tij. Gjithmonë ky qytet është paragjykuar, ndoshta për shkak të problemeve që e kanë [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Qyteti i Laçit ( video )

Qyteti i Laçit është qendër e rrethit të Kurbinit . Në lindje të tij gjenden rrënojat e kështjellës së Sebastes dhe kisha e Shna Ndojit. Në vitin 1902 Shtjefën Gjeçovi çeli shkollën shqipe. Deri në vitin 1959 ishte fshat, por pas kësaj kohe u shndërua në një qendër urbane . U ndërtua Uzina e Superfofatit 1967, Uzina e shkrirjes së bakrit (1978), Kombinati Kimiko-Metalurgji [ Lexo më shumë...]

0 Comments