Thënie brilante për shqiptarët nga Faik Konica dhe Mit’hat Frashëri

Kush më mirë se Faik Konica dhe Mit’hat Frashëri mund të perifrazojë shqiptarët? Dy aristokratët e mendimit shqiptar, jo vetëm që i kanë vlerësuar bashkëkombasit, por duke mos pasur komplekse, kanë vënë në dukje me një ironi të hollë, por mjaft therëse karakterin tonë. Ka thënë Faik Konica… 1- Mjerimi i shqiptarëve ka qenë nëVazhdoni leximin “Thënie brilante për shqiptarët nga Faik Konica dhe Mit’hat Frashëri”

Aleancat e Skënderbeut dhe vjehrrit të tij me Mbretin e Napolit

Marrëdhëniet politike dhe diplomatike të mbretërisë së Spanjës mesjetare me Shqipërinë nuk ishin intensive, për arsye që kuptohen lehtë. Distanca gjeografike, përkatësia në dy ambjente të ndryshme kulturore dhe, në rastin spanjoll, përqëndrimi në projektin e Reconquista-s së gadishullit, bënë që kontaktet hispano-shqiptare të ishin praktikisht joekzistente. Me përjashtim të episodit kalimtar të pushtimit tëVazhdoni leximin “Aleancat e Skënderbeut dhe vjehrrit të tij me Mbretin e Napolit”

Dasma zhejane në Kurbin, të moshuarit kërkojnë t’ua trashëgojnë ritet të rinjve

Në Zhejë të Kurbinit banorët kanë organizuar një dasmë tradicionale. Qëllimi i tyre ishte të trashëgojnë tek brezat e rinj, ritet dhe zakonet e zonës. Ka vite që nuk organizohet një dasëm e tillë. Të veshur tradicionalisht, banorët janë të emocionuar. Një dasëm si dikur në kohë. Me stoli dhe çifteli. Këngët janë të hershme.Vazhdoni leximin “Dasma zhejane në Kurbin, të moshuarit kërkojnë t’ua trashëgojnë ritet të rinjve”