E DREJTA DHE SIMBOLET SHTETËRORE NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT (1443 – 1468)

E drejta dhe simbolet shtetërore Shteti shqiptar mbështetej mbi të drejtën feudale, që ishte një e drejtë privilegji, laike e kishtare, e një shoqërie të shtresëzuar e të diferencuar nga ana ekonomike, politike e kulturore. E drejta në Shqipëri ishte një trashëgimi historike që kishte individualitetin e vet kombëtar. Korpusi i legjislacionit të saj nukVazhdoni leximin “E DREJTA DHE SIMBOLET SHTETËRORE NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT (1443 – 1468)”

Rrethimi III i Krujës (1467) . Me 23 prill vritet nga Gjergj Aleksi Ballaban Pasha

Rrethimi III i Krujës (1467).  Në mars të vitit 1467, kur Skënderbeu gjendej në Itali, nëpunësit osmanë kryen regjistrimin e popullsisë e të tokave në një rajon të kufizuar të viseve të shkelura prej tyre për të vendosur në to sistemin feudal ushtarak të timareve. Ky regjistrim dëshmon mirë për pjesëmarrjen masive të shqiptarëve nëVazhdoni leximin “Rrethimi III i Krujës (1467) . Me 23 prill vritet nga Gjergj Aleksi Ballaban Pasha”

ORGANIZIMI SHTETËROR NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT.

Organet drejtuese të Besëlidhjes Shqiptare, që u krijuan me vendimet e Kuvendit të Lezhës, qysh në fillim u ndërthurën me aparatin shtetëror administrativ, ushtarak dhe ekonomik të Kastriotëve dhe me kalimin e viteve u njësuan natyrshëm me të, sepse në krye të tyre ishte i njëjti personazh historik, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu. Organet drejtuese të Besëlidhjes ShqiptareVazhdoni leximin “ORGANIZIMI SHTETËROR NË KOHËN E GJERGJ KASTRIOTIT-SKËNDERBEUT.”

300 tulla me alfabetin më të vjetër shqip në jug të Ukrainës

Në më shumë se dhjetë shekuj arkeologji, faktet e ekzistencës së një alfabeti shqip mungojnë. Mbishkrimet e zbuluara më së shumti janë ose në alfabetin latin, ose grek, dhe ka vetëm ndonjë gjurmë të pastudiuar ende të alfabeteve të vdekura të shqipes. Në vitin 2015, arkeologu rus Dmitry Zenyuk  ka zbuluar në fshatin Margaritovo nëVazhdoni leximin “300 tulla me alfabetin më të vjetër shqip në jug të Ukrainës”

THEODOR IPPEN, ALBANOLOGU I KONTRIBUTEVE TË VLERËTA, MIK I SHQIPËRISË DHE SHQIPTARËVE

Në thellësitë e viteve, Shqipërisë nuk i kanë munguar miq dhe dashamirës të huaj, si politikanë, që kanë dhënë një kontribut të vyer, përkrahje të madhe për çështjen tonë kombëtare, në lëmin e arsimit, për përgatitjen e kuadrove në degë të ndryshme të zhvillimit. Një ndër këto është edhe z. Teodor Ippen, konsulli i përgjithshëmVazhdoni leximin “THEODOR IPPEN, ALBANOLOGU I KONTRIBUTEVE TË VLERËTA, MIK I SHQIPËRISË DHE SHQIPTARËVE”

5 gjëra të paimagjinueshme që jua tregon vetëm grupi i gjakut

Në përgjithësi nuk i kushtojmë rëndësi aspak grupit tonë të gjakut, madje disa prej nesh ende nuk dinë se cilit grup i përkasin. Ky informacion rreth trupit tonë, që në plan të parë nënvlerësohet është shumë i vlefshëm dhe arrin të na paralajmërojë rreth sëmundjeve që na kanosen. Është vënë re një lidhje midis disaVazhdoni leximin “5 gjëra të paimagjinueshme që jua tregon vetëm grupi i gjakut”