2018, BE 60 vjeç. Shqipëria 40 vjet për t’u bërë anëtare!

Nga Lutfi Dervishi 2018, BE 60 vjeç. Shqipëria 40 vjet për t’u bërë anëtare! Një student në dhjetor të vitit 1990 që ka dalë në protesta për rrëzimin e regjimit komunist me thirrjen: “E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, ka shumë të ngjarë që ëndërrën e tij ta shohë të realizuar ditën që do tëVazhdoni leximin “2018, BE 60 vjeç. Shqipëria 40 vjet për t’u bërë anëtare!”

Për një shpjegim të ri, origjinal të përkrenares së Skënderbeut.- Nga Moikom Zeqo

  Moikom Zeqo Simbolika e përkrenares së Skënderbeut është një enigmë çudigrishëse, një kurth semantik i jashtëzakonshëm, një fjalëkryq hamendësor për tërë semiologët, një lloj komete në qiejt emocionalë, drithërues, kërcitës, flladitës të Kuriozitetit të Madh. Përkrenarja me kokë dhie, ose cjapi (kush dreqin e përcakton gjininë!?), tashmë është bërë një metaforë shënjuese e njëVazhdoni leximin “Për një shpjegim të ri, origjinal të përkrenares së Skënderbeut.- Nga Moikom Zeqo”

“Ta bëjmë Shqipërinë si gjithë Europa”, kalvari 27-vjeçar që nisi në ’91

Përpjekjet e Shqipërisë për tu anëtarësuar në BE, datojnë që në thirrjet e para “E duam Shqipërinë si e gjithë Evropa”. Për herë të parë në vitin 1991 u vendosën marrëdhëniet diplomatike Shqipëri–Komuniteti Ekonomik Europian dhe një vit më pas u nënshkrua marrëveshja për bashkëpunim ekonomik e tregtar. Vetëm në vitin 1999 BE hodhi sytëVazhdoni leximin ““Ta bëjmë Shqipërinë si gjithë Europa”, kalvari 27-vjeçar që nisi në ’91”