Një bibliotekë gjigande ndëruniversitare në Tiranë!

Artan Fuga O shtet, të përulem si robërit padishahut të madh dhe rrezendriçues, a ka mundësi të ndërtoni një bibliotekë të madhe ndëruniversitare, si një kullë, më e madhja në Tiranë, ku dhjetë kate poshtë toke dhe dhjetë kafe sipër toke, të kishte libra pa fund, dokumenta dixhitale pa fund, librat më të mirë tëVazhdoni leximin “Një bibliotekë gjigande ndëruniversitare në Tiranë!”

Kuvendi i Lezhës dhe krijimi i Besëlidhjes Shqiptare (2 mars 1444)

Çlirimi i vendit me kryengritjen e përgjithshme të vitit 1443, ishte një fitore historike që duhej mbrojtur e çuar më tej. Përvoja e deriatëhershme shqiptare e ballkanike, sidomos kryengritjet e viteve 30 në Shqipëri, kishin treguar se fuqisë ushtarake më të madhe të kohës, Perandorisë Osmane, nuk mund t`i bëhej ballë pa bashkimin e forcaveVazhdoni leximin “Kuvendi i Lezhës dhe krijimi i Besëlidhjes Shqiptare (2 mars 1444)”

DËSHMIA E IPESHKVIT TË LEZHËS, IMZOT LUIGJ BUMÇI PËR NDËRHYRJEN E PAPËS BENEDIKTI XV PËR MBROJTJEN TERRITORIALE TË KUFIJVE TË SHQIPËRISË

Në mbrojtjen territoriale të kufijve të Shqipërisë, para Fuqive të Mëdha, dalë fitimtare nga Lufta I Botërore, një kontribut të rëndësishëm pati dhënë edhe Papa Benedikti XV, pavarësisht se historiografia e sotme shqiptare e konsideron të pasuksesshëm. Por, harron se pikërisht pas ndërhyrjes së Atit të Shenjtë, presidenti amerikan Wilson mbështeti përpjekjet e delegacionit shqiptarVazhdoni leximin “DËSHMIA E IPESHKVIT TË LEZHËS, IMZOT LUIGJ BUMÇI PËR NDËRHYRJEN E PAPËS BENEDIKTI XV PËR MBROJTJEN TERRITORIALE TË KUFIJVE TË SHQIPËRISË”

Pse u dënua Atë Gjergj Fishta nga Lidhja e Shkrimtarëve në vitin 1949

  Si dhe pse u dënua At Gjergj Fishta në konferencën e Tretë të Lidhjes së Shkrimtarëve në vitin 1949? Një dosje e këtij viti ruajtur në AQSh me materiale mbi përgatitjen e kësaj Konference përmbledh një mori dokumentesh ku dëshmohet se si po zyrtarizohej nga viti në vit ‘historia e re’ e letërsisë shqipe.Vazhdoni leximin “Pse u dënua Atë Gjergj Fishta nga Lidhja e Shkrimtarëve në vitin 1949”