SHKOPI I SHTJEFËN GJEÇOVIT, NJË DËSHMI QË NA E RIKTHEN “TË GJALLËT” E NJË KUSHTRIMI TË ZËSHËM SHQIPTARIE

  Shtjefën Gjeçovin, nuk mbante një ditar si të gjithë studiuesit e tjerë. Ditari i tij ishte një objekt i cili tani ruhet në Muzeun e Shkodrës. I pari arkeolog shqiptar ishte atë Shtjefën Gjeçovi i cili një periudhë të gjatë të punës së tij si arkeolog e kaloi në Laç të Kurbinit. Por kjoVazhdoni leximin “SHKOPI I SHTJEFËN GJEÇOVIT, NJË DËSHMI QË NA E RIKTHEN “TË GJALLËT” E NJË KUSHTRIMI TË ZËSHËM SHQIPTARIE”

LUFTA E PARË BALLKANIKE, KUR SERBIA, BULLGARIA, GREQIA DHE MALI I ZI BËNIN ALEANCË PËR TË PËRZËNË PERANDORINË OSMANE NGA BALLKANI

Lufta e pare Ballkanike filloi në vitin 1912. Shkaku ishte përzënia e Perandorisë Osmane nga Shtetet e Ballkanit. Këtë aleance e bëri Serbia, Bullgaria, Greqia dhe Mali i Zi. Ata i bene sulme të rrufeshme Perandorisë Osmane dhe arritën ta përzënë Perandorinë Osmane. Pas Perandorisë Osmane në plan erdh ndarja e Maqedonisë dhe Shqipërisë. TensionetVazhdoni leximin “LUFTA E PARË BALLKANIKE, KUR SERBIA, BULLGARIA, GREQIA DHE MALI I ZI BËNIN ALEANCË PËR TË PËRZËNË PERANDORINË OSMANE NGA BALLKANI”

“RRETHIMI I SHKODRËS”, E PARA VEPËR MONUMENTALE E HISTORIANIT DHE PRIFTIT KATOLIK, MARIN BARLETI, U BOTUA NË VENEDIK MË 10 JANAR 1504

  “Rrethimi i Shkodrës” vepra e dom Marin Barletit botuar më 10 janar 1504. Pra me 10 janar 1504 në Venedik u botua latinisht vepra e Marin Barletit, “De obsidione Scodrensi”-  “Rrethimi i Shkodrës”, një nga veprat më të njohura historike që bëri të njohur luftën e shqiptarëve kundër perandorisë osmane në mesjetë. I mbështetur nëVazhdoni leximin ““RRETHIMI I SHKODRËS”, E PARA VEPËR MONUMENTALE E HISTORIANIT DHE PRIFTIT KATOLIK, MARIN BARLETI, U BOTUA NË VENEDIK MË 10 JANAR 1504”

LEKË DUKAGJINI, CILI ISHTE NJERIU I KANUNIT? NGA NJË DASMË E PËRGJAKUR DERI TE PASUES BESNIK I SKËNDERBEUT

Nga Fatos Baxhaku Njeriu i Lekës Duhet të ketë qenë një barrë e rëndë. Eshtë barrë e rëndë të mbledhësh fjollën e hollë të fakteve që kanë mbetur nga një njeri i kthyer tashmë në një legjendë. Hollësi të mbetura në pergamenë të vjetër, shënime nga regjistrat e kishave, dobësi autorësh të shquar, fakte dheVazhdoni leximin “LEKË DUKAGJINI, CILI ISHTE NJERIU I KANUNIT? NGA NJË DASMË E PËRGJAKUR DERI TE PASUES BESNIK I SKËNDERBEUT”

Tumoret, mitet që duhen rrëzuar

Ka shumë informacione  të rreme për tumoret : nëse disa prej tyre mund të jenë të padëmshme, të tjerët mund të ndikojnë negativisht në sjelljen e njerëzve. Më poshtë po sjellim  disa qartësime rreth këtyre  informacioneve : Asnjë sëmundje si tumori  nuk është subjekt i miteve dhe besimeve. “Disa vite më parë Shoqëria Amerikane eVazhdoni leximin “Tumoret, mitet që duhen rrëzuar”

Nënë Tereza, gruaja e vetme në listën e 10 njerëzve më të guximshëm në histori

Më shumë se 12 mijë zviceranë janë pyetur në kuadrin e një hulumtimi për të gjetur se cilin personalitet gjatë historisë e konsiderojnë si më të guximshmin. Sondazhin e ka realizuar Instituti për Hulumtimin e Opinionit “Sotomo” i mandatuar nga kompania e sigurimeve “Allianz Versicherung”, shkruan blick.ch. Njeriu më i guximshëm në histori sipas shumicësVazhdoni leximin “Nënë Tereza, gruaja e vetme në listën e 10 njerëzve më të guximshëm në histori”