AT ANTON HARAPI, KLERIKU QË BËRI KAQ SHUMË PËR ATDHEUN DHE U EKZEKUTUA NGA DIKTATURA SI ARMIK

Nga Albert Vataj “A e dini se çdo ndêrtese i vihen temelet n’dhé? Edhe pse n’vàrr, ne hijshëm duhet t’jemi gurt’ e temelit t’njiasaj bînaje t’cillin sot e quejm Shqypni”. Janë këto fjalë të qëndisuna me zemër të gatueme me prushin e atdhedashunisë dhe hirin e shenjt të shërbestarit, t’devotshmit të rrugës së vërtetë, diejtuesit,Vazhdoni leximin “AT ANTON HARAPI, KLERIKU QË BËRI KAQ SHUMË PËR ATDHEUN DHE U EKZEKUTUA NGA DIKTATURA SI ARMIK”

“MESHARI” I GJON BUZUKUT HAPI NJË ETAPË TË RE NË LËVRIMIN E SHQIPES SI GJUHË E SHKRUAR KULTURE

Nga Albert Vataj “…Ne vitin 1554 me njezet mars e fillova dhe e mbarova në vitin 1555, në dhjetor 5 ditë. E në se, për fat, do të kem gabuar kund më ndonjë vend, unë dua, ku të jetë gabimi, ai që të jetë më i ditur se unë, atë gabim e lus ta ndreq.Vazhdoni leximin ““MESHARI” I GJON BUZUKUT HAPI NJË ETAPË TË RE NË LËVRIMIN E SHQIPES SI GJUHË E SHKRUAR KULTURE”

MASAKRA E TIVARIT-AT ZEF PLLUMI DËSHMON NË LIBRIN “RRNO VETËM PËR ME TREGUE”

At Zef Pllumi, një ndër penat më të shquara shqiptare të këtij shekulli, në veprën e tij “Rrno Vetëm për me tregue”, na jep një tablo të asaj që ai ka përjetuar përgjatë viteve të persekutimit komunist. Në paragrafin, “Ilegalët Ilegalë”, ndërsa përshkruan ditët e para të hyrjes së komunistëve në Shkodër, jep dhe njëVazhdoni leximin “MASAKRA E TIVARIT-AT ZEF PLLUMI DËSHMON NË LIBRIN “RRNO VETËM PËR ME TREGUE””

DOM FRANO ILLIA, SI U DËNUA ME 25 VJET BURG DHE SI U MBYT NË LUMIN DRIN QERRJA QË MBANTE ARKIVAT E SHQIPËRISË

Dashnor Kaloçi Papa Klementi XI u muer vesht me Jezuitët e Venedikut e këta dërguen në Romë Atë Filip Riceputtin i cili mori në dorzim nga Papa shqiptar materialin historik të tij, planin e hartimit të historisë kishtare të ilirëve, e me ndihmën financiare me përballue shpenzimet e duhuna për atë punë. At Filip RiceputtiVazhdoni leximin “DOM FRANO ILLIA, SI U DËNUA ME 25 VJET BURG DHE SI U MBYT NË LUMIN DRIN QERRJA QË MBANTE ARKIVAT E SHQIPËRISË”

ABUZIMI ME NJË MINORENE DHE LEGJENDAT URBANE RRETH “HEROINËS SË PUNËS SOCIALISTE”, SHKURTE PAL VATA

Pas vdekjes, për Shkurtën u shkruan vjersha, këngë, libra, u ngritën lapidare, e bënë anëtare partie dhe efektiv të një reparti kufitar, nuk u kursye asnjë marrëzi, vetëm për të fshehur krimin 1. Më datën 3 nëntor 1967, Pal Vata, nga Pecaj i Dukagjinit, i dërgoi një letër Enver Hoxhës. Diktatori iu përgjigj më 9 nëntor.Vazhdoni leximin “ABUZIMI ME NJË MINORENE DHE LEGJENDAT URBANE RRETH “HEROINËS SË PUNËS SOCIALISTE”, SHKURTE PAL VATA”

PLISI OSE QELESHJA, FAKTET DHE DËSHMITË E LASHTËSISË SË KËTIJ ELEMENTI TË RËNDËSISHËM TË ETNOGRAFISË SHQIPTARE

  Nga Fahri XHARRA Historia jonë shkon shumë thellë në kohë, në lashtësinë e saj. Jemi dëshmitarë të një simboli që fatbardhësisht është ruajtur gjer më sot mbi kokat tona e ai është Plisi. Por nuk është vetëm plisi, është edhe gjuha jonë që i ka dhënë emër plisit dhe më të edhe kohës sëVazhdoni leximin “PLISI OSE QELESHJA, FAKTET DHE DËSHMITË E LASHTËSISË SË KËTIJ ELEMENTI TË RËNDËSISHËM TË ETNOGRAFISË SHQIPTARE”

Ushqimet që ndihmojnë në zhvillimin dhe forcimin e kockave tek fëmijët

Ka shumë faktorë që ndikojnë në gjatësinë e një njeriu, duke filluar nga gjenet, aktiviteti fizik, mënyra e jetesës, ushqyerja etj. Më poshtë do të gjeni disa nga ushqimet më të mira që ndihmojnë në zhvillimin dhe forcimin e kockave: Produktet e qumështit – Djathi, kosi, qumështi janë disa nga produktet me bazë djathore qëVazhdoni leximin “Ushqimet që ndihmojnë në zhvillimin dhe forcimin e kockave tek fëmijët”

Frang Bardhi: Apologjia kundër falsifikimit të origjinës shqiptare të Skënderbeut

– Nga Moikom Zeqo Dijetari më i madh shqiptar i shekullit XVII është padyshim Frang Bardhi. Mbas Marin Barletit ai është përfaqësuesi i dytë i madh i humanizmit shqiptar. Lindi në Kallmet të Zadrimës, pranë qytetit të Lezhës, ku siç dihet më 1444 Gjergj Kastriot Skënderbeu bëri Kuvendin e Besëlidhjeve së Princave Shqiptarë për tëVazhdoni leximin “Frang Bardhi: Apologjia kundër falsifikimit të origjinës shqiptare të Skënderbeut”