Fjalë të urta Shqiptare

21314480_1774473505913728_3165942464884382312328_n

 

 

Atdheu

 • Ara ime varri im. LABERI
 • Ardhin galat dhe prishën folenë e bilbilit. KORCE

Atdheu esht dhee.

 • Kur ti shikon dike edhe ata te shikojn ty* Valdrin Moorina
 • Atdheu e nana nuk harrohen. TROPOJE
 • Atdheu mbi të gjitha. VLORE
 • Ai që lë arën e vet, nget arën e huaj. KORCE
 • Balta më e ëmbël se mjalta. GJIROKASTER
 • Bijë vendi pikë argjendi. BERAT
 • Bukë e hi në shtëpi. PERMET
 • Çdo hi në vatrën e tij. JUG
 • Çdo komb t’i vërë vetes një vlere, atë i venë dhe të huajt. JUG
 • Çdo zog kërkon folenë e tij. JUG
 • Dardha bie nën dardhë. VLORË
 • Derë e botës s’është strehë e kokës. JUG
 • Duaje atdhenë si shqiponja folenë. JUG
 • Duaj at e duaj nënë, por më shumë duaj atdhenë. KOR
 • Dy duar për një kokë, koka për atdhenë. KOR
 • Dheu zhuritet por bari mbin përsëri. JUG
 • Qeni leh tek stani i tij. GJIROKASTER
 • Fjala në vend të huej, bahet gur. VERI
 • Guri i rëndë në vend të vet. PËRMET
 • Gjeli në pleh të tij këndon më mirë. KORÇË
 • Gjeli mbret mbi pleh të vet .JUG
 • Gjuha dhe njerëzit janë tapia e vendit. JUG
 • Gjuha bashkon kombin. JUG
 • Gjuha ruhet atje ku shkruhet. KORÇË
 • I ikuri dhe i vdekuri s’kanë hatër. JUG
 • Kur të jesh në dhe të huaj, dita të bëhet një muaj. KOSOVË
 • Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë por ka le. SHKODËR
 • Mace e botës vjen në shtëpi, për të përmbysur tenxheret. KORÇË
 • Mbrohe atdhenë si shqiponja folenë. SHKODËR
 • Një nënë nuk na ka bërë, po një vend kemi të tërë. BERAT
 • Nji zogu që i prishet foleja hidhet degë më degë. MAT
 • O shtëpi, o bukë e hi, nuk gjendet varri si ti. ÇAMËRI
 • Qeni te shpia e vet gjithmonë asht trim. VERI
 • Shqiponja fluturon në qiell, po folenë e bën në tokë. LABËRI
 • Arnaut, he arnaut, në vend të bukës po blen barut. KOSOVË
 • Besë e shqiptarit si purteka e arit. JUG
 • Dy milion kur hanë bukë, dyqind milion kur bëjmë pushkë. JUG
 • Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI
 • Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. JUG
 • Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. JUG
 • Shqiptari kryet e pren dhe besën s’e then. KOSOVË
 • Shqiptari kur jep fjalën, ther djalën. VLORË
 • Shqiptari me armë e shokë, s’i lutet kurkujt mbi tokë. KOSOVË
 • Shqiptari për mik asht tret e asht fik. KOSOVË
 • Shqiptari s’ha pulë të ngordhur. JUG
 • Shqiptari s’lë hak pa marrë e borxh pa larë. VLORË
 • Shqiptari shqiptarit nuk ka k’i mburret për trimëri. SKRAPAR
 • Shqiptarit e ne nga varri me i shku, me e pasë frikë. TIRANË
 • Shqiptari vetin e jep e shokun s’e jep. KOSOVË
 • Shqiptari vritet por pushkën nuk e hedh. JUG
 • Shqiptari s’e han trupin me bukë. VLORË
 • Toskë e gegë, pemë nga një degë. GJIROKASTËR
 • Kush rren shtetin, rren vetin. TROPOJË

Mençuria

 • Dinaku të shkon ujë nën rregez. JUG
 • Dita e mirë, që menatë njihet. ARBËRESHËT
 • Dita me diell duket që në mëngjes. MYZEQE
 • Djathin, mirë që e hëngri miu, po shëllirën kush e piu. ELBASAN
 • Duhet ndarë kashta nga kokrrat. VLORË
 • Dy shaka bëjnë një të vërtetë. JUG
 • E treta e vërteta. DEVOLL
 • Fëmija dhe budallai tregon vërtetën.Aisela
 • Foli derës të dëgjojë dritarja. VLORË
 • Foli plakës të dëgjojë nusja. JUG
 • Fshati që duket s’do kallauz. KORÇË
 • Gënjeshtra është një plagë, dhe në u shëroftë të le nishan. JUG
 • Gënjeshtra nuk ka as dorë, as këmbë, as bisht, as rrënjë. BERAT
 • Gjarpëri ecën dhe fshin gjurmët me bisht. KORÇË
 • Gjuha e ka rrënjën në zemër. VERI
 • Po nuk e njohe hidhërimin, nuk do të kuptosh dhe gëzimin. VERI
 • Hileqari nuk të shef në sy, po shef në tokë. DIBËR
 • Ka, që dhe gomarin mashkull e bëjnë me barrë. JUG
 • Kritika është ilaç i hidhur, po ilaç ama. VLORË
 • Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë. JUG
 • Kur fjala del nga zemra, godet në zemër. BERAT
 • Malli i prishur nuk shitet pa gënjyer. VLORË
 • Me pasë bishtin ta presin, me mos e pasë ta njesin. SHKODËR
 • Më mirë me të hidhurat më përpara e të ëmbëlat pas. PATOS
 • Mos e ban penin tra. DIBËR
 • Me sa ka peshk pa halë, aq ka dhe të bukur pa fjalë. KRUJË
 • Nuk do as mend as kalem, shif e shkruaj. ELBASAN
 • Nuk i gjenden gjarpërit këmbët. JUG
 • Nuk luan ferra kot. VLORË
 • Nuk mbulohet dielli me shoshë. JUG
 • Nuk qaj se s’dua burrën, po bëj zakonë. VLORË
 • Po të lavi, të levi dhe bishtin t’a krevi, hap sytë se të gënjevi. KORÇË
 • Qeni tund bishtin për të mbajtur miqësinë. KORÇË
 • Rena a nana e tana të këqijave. KAVAJË
 • S’dalin dyzet ujqër nga një drizë. JUG
 • S’i bën mjekra priftërinjtë. JUG
 • Siç na dinë, qofshim, siç jemi, mos qofshim. KORÇË
 • S’mbushet thesi me gënjeshtra. GJIROKASTËR
 • Shakaja është gjysma e të vërtetës. JUG
 • Ti kemi sahanët pa kapakë. JUG
 • Ustai, ustanë e njef në zanat. GJIROKASTËR
 • Atij i plasin sytë, e tjetri e pyet për vetullat. SARANDË
 • Barku i gjerë, truri i ngushtë. Elbasan
 • Budallai shkon tek e ngasin. ELBASAN
 • Burimi i mirë duket në thatësirë. KRUJË
 • Ç’i do qeni brekët. KORÇË
 • Ç’ke moj zemër që rënkon; koka bën, koka pëson. PËRMET
 • Çobani i mirë e njeh bagëtinë me blegërimë. JUG
 • Deshi të vej vetullat, nxorri sytë. JUG
 • Deti ka ujë boll, po me u pi s’pihet. KOSOVË
 • Edhe kau ka gjuhë të mëdha, por nuk flet dot. JUG
 • E mirë edhe fuqia, por ca më mirë urtija. JUG
 • Hesapi nuk bëhet pa hanxhinë. KORÇË
 • Gjej vendin e bëj kuvendin. ELBASAN
 • Gjuha dredhon se mendja e mëson. GJIROKASTËR
 • Hekuri rrihet sa është i nxehtë. BERAT
 • Humbi sëpatën, i rruat bishti. JUG
 • Kali i mirë shton torbën e tij. JUG
 • Kalit të mirë shtoi tagjinë. SHKODËR
 • Koha vjen për atë që di ta presë. VLORË
 • Ku qe, asgjëkundi, çfarë bëre, asgjë. JUG
 • Kur del dielli, të gjithë e dinë nga bie lindja. JUG
 • Kur gabon i mençuri çuditet budallai. MYZEQE
 • Lepuri në mal, kusia në zjarr. JUG
 • Mate punën jo me atë që mbjell, po me atë që korr. GJIROKASTËR
 • Ma mirë të kesh mend se pare. KOSOVË
 • Mendja është në majë të gjuhës. SHKODËR
 • Mendja e lehtë rëndon të zonë. KRUJË
 • Me një gur, ti vrave dy zogj. KUÇ-VLORË
 • Më bli nji kalë e nji shalë o baba, se kam gjet një patkua. TIRANË
 • Mos bëj petulla me ujë. DIBËR
 • Mos e humb si Xhaferri simiten. ELBASAN
 • Mos fol si e ëma e zeqos në majë të thanës. KORÇË
 • Mos hidh të thatën mbi të njomë. VLORË
 • Mos prish sixhaden të arnosh xhyben. LUNXHËRI
 • Mos shit qen të blesh këlyshë. KORÇË
 • Mos kërko gjilpërën në kasollen e kashtës. POGRADEC
 • Mos u mbyt me një pikë ujë. PËRMET
 • Ndoqe fillin gjete lëmshin. JUG
 • Në luftë duhen shtatë hile një trimëri. SKRAPAR
 • Nga dy të vështira, më e lehta, më e mira. JUG
 • Nuk sheh syri po sheh mendja. JUG
 • Nuk të ngroh zjarri i kashtës. SKRAPAR
 • Nuk të thonë: “Qysh ke qenë, po qysh je”. VLORË
 • O djalë në vend të huaj, si të bjerë daullja luaj. KURVELESH
 • Oxhaku le të jetë i shtrembër, tymi të shkojë përpjetë. JUG
 • Peshku në det, kusija në zjarr. JUG
 • Për gjithë vend ka pleq me mend. VLORË
 • Po të mos kishte budallenj, me kë do qeshnim. DARDHË
 • Po pate dhen gjen edhe bari. LIBRAZHD
 • Prishja e shtëpisë vjen nga mend. ELBASAN
 • Kam inat po nuk kam takat. BERAT
 • Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh. KORÇË
 • S’mbartet ujë me shportë. SHKODËR
 • Si është vendi bëhet kuvendi. VERI
 • S’jepet një pelë për një thelë. JUG
 • S’ka varfëri i mençuri. JUG
 • Shtatin pyll e mendjen fyll. SHIJAK
 • Shumë lule dalin në prill, por pakë rrojnë. JUG
 • Të bënin mizat mjaltë, do t’i kishim qypat plot. KORÇË
 • Thesi i zbrazët s’qëndron në këmbë. KRUJË
 • U habit pas lëngut, harroi thelat. JUG
 • Vajtëm për lesh e dualëm të qethur. KORÇË
 • Vetëm budallai është i kënaqur gjithmonë nga vetja. JUG
 • Vëthët i nxorra po vërët i kam. JUG
 • Ai që lakmon më shumë, është gjithmonë i varfër. JUG
 • Ç’bëhet rrallë, bëhet për mall. JUG
 • Më mirë një bole sot se dy bole nesër. KAVAJË

Thjeshtësia

 • Ai që do të zihet, zihet edhe me macen. DARDHË
 • Duro sa mund, gëzohu pa fund. VERI
 • Dhe durimi ka kufi. JUG
 • Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë. DEVOLL
 • Edhe guri pëlcet kur nxehet. KRUJË
 • E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh. KORÇË
 • Fjal e ëmbël thyhen të fortin. SHKODËR
 • Fjala e mirë në ditë të keqe. KRUJË
 • Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq. JUG
 • Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara. LUNXHËRI
 • Hiq inatin gjej rehatin. KRUJË
 • I buti thyen të fortin. SHKODËR
 • Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet. VLORË
 • Kush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen. VLORË
 • Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur. VLORË
 • Lumi i thellë, nuk rrëmben. JUG
 • Me gojë i afron, me gojë i largon shokët. KOSOVË
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni. MILOT
 • Mëngjesi është më i mençëm se nata. TIRANË
 • Mos i fryj zjarrit se të djeg. JUG
 • Mos merr si pushka e jevgut. TIRANË
 • Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh. PËRMET
 • Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit. JUG
 • Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë. JUG
 • Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë. PËRMET
 • Për pleshtin djeg jorganin. JUG
 • Rrugë e gjatë pret shkurtër. MYZEQE
 • Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen. JUG
 • Sherri do nge, davaja do para. SKRAPAR
 • Shkallët ngjiten shkallë-shkallë. JUG
 • Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën. SKRAPAR
 • Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin. KRUJË
 • Uthulla e fortë plas gurin. TIRANË
 • Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit. ELBASAN
 • As topi i Ali Pashës s’e tund. ELBASAN
 • Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”. SHKODËR
 • Avash Beg se ka hendek. BERAT
 • Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë. JUG
 • Baste e budalla, motër e vëlla. JUG
 • Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë. GJIROKASTËR
 • Daullja bie për ata që kanë veshë. PËRMET
 • Del çiraku më i mirë se ustai. JUG
 • Dy gjela në një vikt, s’këndojnë. JUG
 • Dhi e krimbur, bishtin përpjetë. BERAT
 • Edhe vali je, shiko ku ishe dje. LUKOVË
 • Ena bosh zhurmon më tepër. KRUJË
 • Është nga ai gur që thyen çekan. JUG
 • Fjala pa punë, si peshku pa lumë. GJIROKASTËR
 • Fjalë pak e punë shumë. LIBRAZHD
 • Fol me ty, fol me murin. KAVAJË
 • Gjëmon voza që nuk ka verë. JUG
 • Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu. ELBASAN
 • Hiqu det se do shkojë lumi. JUG
 • I gjen mushka drutë. JUG
 • I mbushet mendja, atij që ka mend. SKRAPAR
 • Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë. SKRAPAR
 • Kalliri me bukë, s’e ngren kryet përpjetë. JUG
 • Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon. KORÇË
 • Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi. DUKAT
 • Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë. JUG
 • Kur u ba horri pashë, vrau t’anë. KAVAJË
 • Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën. JUG
 • Kush s’kupton, i japin të kuptojë. JUG
 • Lumi i thellë, s’ka ushëtimë. JUG
 • Marrija ma e madhe asht me kujtue vedin të mençëm. SHKODËR
 • Mendjemadhi niset me kalë, kthehet me këmbë. KORÇË
 • Më parë mëso veten, pastaj të tjerët. JUG
 • Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat. BERAT
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë. PËRMET
 • Mos u kapardis si gjeli në plehra. SHIJAK
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit. JUG
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes. VLORË
 • Në portën e të shurdhit mos trokit. KORÇË
 • Nga ferra e vogël del lepuri i madh. JUG
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra. JUG
 • Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij. KORÇË
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima. TIRANË
 • Pula bën venë e kakaris sa zgjuan mëhallë, pela bën mushkën dhe nuk ndihet fare. VLORË
 • Pyetën mushkën, cilin ka baba; “kam dajo kalën” – tha. JUG
 • S’e lenë hunda me pa larg. KRUJË
 • S’ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë. KORÇË
 • S’ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s’don dije. JUG
 • Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau. VLORË
 • S’tunden malet me përralla. JUG
 • Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur. VLORË
 • Ti mbaje veten ulët, pa të ngrenë të tjerët. LABËRI
 • Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty. KURVELESH
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni. SKRAPAR
 • Trimi që lëvdohet, nuk të vret. KOSOVË
 • U bë dhija me tremb ujkun. VLORË
 • U bo veja me mësue pulën. KAVAJË
 • U hap dheu, doli një plesht. JUG
 • U mbars mali, polli një mi. JUG
 • Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë. VLORË
 • U rrit kungulli dhe mori dhenë. SKRAPAR
 • Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar. JUG
 • Ai që e ka provue din edhe me të mësue. KOSOVË
 • Bëne vath e ve në vesh. SHKODËR
 • Bëj si të thotë më i madhi. JUG
 • Bleta din si bëhet mjaltët. JUG
 • S’di gomari të haj tagji. PËRMET
 • Dami të bëhet mësim. DIBËR
 • Kush s’pyet mbetet budalla. JUG
 • Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit. JUG
 • Njeriu pa shkollë, asht si pemë e egër. VERI

Drejtësia

 • Atë që merr me një dorë, kthehe me të dyja. VLORË
 • Ban mirë e harro, ban lig e kujto. VERI
 • Bëj nder e gjej qeder. MYZEQE
 • Edhe ëngjëlli, edhe djalli, janë brenda tek i gjalli. KRUJË
 • Edhe kopësht i mbret të jetë, një gjemb brenda do e ket. JUG
 • E keqja nuk harrohet, e mira po. KOSOVË
 • E mira dhe e keqja nuk kanë fund. JUG
 • E mira nuk ka tavan, e liga s’ka taban. KOSOVË
 • Ha njëzet e nëntë kafshita me gjellë, s’thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin. BERAT
 • I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë. TROPOJË
 • I ligu të puth e të kafshon. JUG*I ligu ngatërron dhe yjet në qiell. JUG
 • I mirë sa më s’ka, kur fle nuk ha. JUG
 • Jo i mirë sa të të lëpijnë, jo i keq sa të të pështyjnë. JUG
 • Kur pi ujë, kujto burimin. VLORË
 • Kur s’më bën nder, mos më bëj qeder. BERAT
 • Malli i keq shifet në bojë, dhe njeriu i keq shifet në sy. SHKODËR
 • Për çdo punë që bënë, mejto se ke edhe vdekje. SKRAPAR
 • Pyka e vet e shkyn lisin. KOSOVË
 • Pyll pa derra s’ka. ELBASAN
 • Qen i bardhë, qen i zi, qen i kuq, qen murrash, qen balash, qen është … JUG
 • Qeni kur kërkon të hajë të zonë, vritet. JUG
 • Qepa, qoftë e re, qoftë e vjetër, po era qepë vjen. JUG
 • Qeni edhe me sapun të lahet, era qen do të vijë. VLORË
 • Rrit këlyshët të të hanë kokën. DEVOLL
 • Rrufeja nuk bie në hale. TIRANË
 • Sëpatës bish mos iu ban. DIBËR
 • Ska din zemra, atje shkon mendja. SHKODËR
 • Të mirën në e hedh prapa, e gjen përpara. SULOVË
 • Ai që e ka trupin e drejtë, nuk ka frikë se i del hija e shtrembër. JUG
 • Ai që e ka mizën në kapuç, e ka vjedh bletën. KOSOVË
 • Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë. KORÇË
 • Bie molla që ka krimbin. JUG
 • Buçja po nuk luajti bishtin, nuk i ngjiten qentë prapa. ELBASAN
 • Çika pa nder, si lulja pa erë. KOSOVË
 • E drejta pa forcë, s’të pi ujë. JUG
 • E zuri krimbi peshkun, nuk e zuri grepi. JUG
 • Fajat janë që pjellin ligjin. JUG
 • Faji është jetim, s’i ka dalë zot njeri. ELBASAN
 • Fajin e ka gomari, nuk e ka samari. JUG
 • Fjala e drejtë është e shkurtër, fjala e shtrembër është e gjatë. TETOVË
 • Gabimi falet njëherë, e jo përherë. KOSOVË
 • Gjithkush ka dy kandarë, një për vete, një për të tjerët. JUG
 • Hatëri të lë pa brekë. BERAT
 • Hesapi i qëruar, të nxjerr të nderuar. JUG
 • Ka të mençur për të marrë. MALLAKASTËR
 • Koka e falur s’pritet. JUG
 • Kur falet e liga, dënohet e mira. JUG
 • Kur ke të drejtë, lëviz dhe malet. JUG
 • Kur qeth, bën qime, kur ha, bën thërrime. DEVOLL
 • Kur të gjen një vdekje, të ngushëllojnë; po kur të gjen turpi, ç’të thonë? KORÇË
 • Kusari para se të vjedh, bën hazër vendin. KURVELESH
 • Kush ha bukë, bën thërrime. JUG
 • Kush ka ngrënë mjaltin, ka mizën pas veshit. ELBASAN
 • Kyçi vihet për të ndershmin, pa rezili shpon murin. JUG
 • Malin lëvroje për lisin, fushën për misrin. GJIROKASTËR
 • Më parë vra ujkonjën: pastaj mbyt këlyshët. JUG
 • Mos pyet si vdiq, po pyet si rrojti. JUG
 • Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën. VLORË
 • Në të humbi unaza, gishti ta ka fajin. KORÇË
 • Ngarkoje tjetrin aq sa mban. GRAMSH
 • Nuk është e drejtë me u ba dikujt nanë e dikujt njerkë. TETOVË
 • S’hahet në vend të djathit. KORÇË
 • S’hahen bashkë turp e bukë. JUG
 • Zoti vonon, po nuk harron. PËRMET
 • Vritet faji e jo njeriu. VLORË
 • Ariu s’i arrinte dot goricat e thoshte: “Qenkan të pa pjekura”. BERAT
 • Atij i thonë: “Ja ujku”, ay thotë: “Ku është gjurma”. JUG
 • Ay që të do, të qorton, ay që nuk të do, të lëvdon. BERAT
 • Ç’bluan mendja, zbulon pija. BERAT
 • Ç’ka barku, nxjerr bardhaku. JUG
 • Difton fëmija, ç’ka shtëpia. VERI
 • Dinaku hyn në pus e del pa lagur. TIRANË
 • Dinaku të çon në dyzet çezma e s’të jep ujë. PËRMET

Liria

 • Ai që ndërton me djersë, mbron me gjak. Berat
 • Ai që bahet i butë si dele e hanë ujqtë. KOSOVË
 • As veshi të mos mbajë plur, as këmba të mos durojë gjemb. JUG
 • Bilbili te kafazi s’këndon nga qejfi, po nga marazi. SHKODËR
 • Breshka po ferrën don. KAVAJË
 • Buka e botës s’të ngop. KORÇË
 • Buka e botës, laku i kokës. SARANDË
 • Burri nuk shtrihet as për së vdekmi. MIRDITË
 • Çdo mal e din barrën e vet. PRIZREN
 • Çdo njeri është mbret në shtëpinë e tij. JUG
 • Çdo shpresë fluturon me krahët e saj. JUG
 • Ç’hall ke, vështroje. VERI
 • Dasëm pa mish nuk ka. KORÇË
 • Dasma do mish, lufta do gjak. ELBASAN
 • Dele e butë në qafë të ujkut. JUG
 • Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet. KOSOVË
 • Ec me këmbë tueja e jo me mend e huaja. SHKODËR
 • E di gjalmi ç’ka torba. PËRMET
 • E di vetë gomari ku i vret samari. JUG
 • Gunë e huaj s’të mban ngrohtë. KOLONJË
 • Gjithkush teshat i lan në shtëpinë e vet. VERI
 • Hallet e mia i di trari im. ELBASAN
 • Hall me qè e hall me buaj, po më keq me qè të huaj. MYZEQE
 • I zoti ia sheh plagën kalit, nën samar, se qiraxhiu, ngrihet e shkon. KORÇË
 • Jeton bleta majë malit, jeton dhe miza nën bisht të kalit. KORÇË
 • Kali i botës s’të nxjerr jashtë portës. SARANDË
 • Kafshata e huaj të mbet në fyt. SHKODËR
 • Këmba e di se ku e vret këpuca. LUKOVË- SARANDË
 • Kur se mbajnë njëzet e katër tuejt, nuk e mbajnë as katërdhetë e tetë të huejt. SHKODËR
 • Kur m’i punonin arat, u liga dhe u thava, kur i punova vet, u maha dhe u ringjalla JUG
 • Kur s’ka trimni, s’ka liri. KOSOVË
 • Kush mba vesh botën, prish kokën. GJIROKASTËR
 • Kush merr mendjen e botës, i sjell dëm kokës PËRMET
 • Kush s’lufton për liri, robërinë e ka në shpi. KOSOVË
 • Kush unj qafën i bie zverkut. JUG
 • Ku të ha, kruaje. GJIROKASTËR
 • Leku i huj, peshon rëndë në xhep. PUKË
 • Liria fitohet e nuk dhurohet. JUG
 • Liria fitohet vetëm me gjak. KOSOVË
 • Liria i ka rrënjët në gjak. JUG
 • Liria nuk blehet me para e me tokë, po fitohet me gjak e me kokë. KOSOVË
 • Liria vjen kur s’i duhesh vdekjes. BERAT
 • Më mirë një ditë në liri, se njëqind vjet në robni. KRUJË
 • Më mirë i lig e i lirë, sesa shëndoshë e me zinxhirë. KRUJË
 • Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë. KOSOVË
 • Më mirë një ditë gjel, sesa tre ditë pulë. ELBASAN
 • Më mirë Sokol një herë, se sorrë gjithherë. SHKODËR
 • Mashë e tjetrit mos u bëj. JUG
 • Me dorën e tjetrit, mos vrafsh as gjarprin. SHIJAK
 • Me duart e mija rrafa kokën time. MYZEQE
 • Më e urtë se delja nuk ka, por edhe asaj i ngjiten ferrat pas. BERAT
 • Më mirë gomar, po tëndin, se kalë, po të botës. LUKOVË
 • Më mirë nën dhè i mbuluar, se mbi dhè i gjynjëzuar. SKRAPAR
 • Më mirë të vdesësh duke luftuar, sesa të rrosh i gjynjëzuar. SKRAPAR
 • Më mirë të vdesësh në këmbë, sesa të jetosh në gjunjë BERAT
 • Më mirë zog e në liri, sesa bilbil e në kulvi. KURVELESH
 • Mikun nderoje dhe vëre në qoshe, po ozt shtëpie të jesh vetë. JUG
 • Mish të ngordhur edhe egërsira nuk ha. SKRAPAR
 • Mjer ai që pret nga tjetri! JUG
 • Mjer puna ime, qe se bani dora ime. KAVAJË
 • Mos shko maz pas pele. KOSOVË
 • Mos shko pas qerres së tjetrit. SKRAPAR
 • Mos u ban mjaltë, se të han mizat. SHKODËR
 • Nën hije as bari nuk ngren krye. JUG
 • Nuk rron peshku pa ujë. KOSOVË
 • Një gjë që të merr dora, mos prit të ta japin. JUG
 • Një punë që s’e bën vetë, mos kërko të gjesh të metë. TIRANË
 • Për çdo punë, puth dorën tënde. ELBASAN
 • Po nuk nderove veten, s’të nderon njeri. VLORË
 • Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë. VLORË
 • Qafa e unjur, koka e prerë. LUKOVË
 • Qëndro shtyllë e mos u bëj urë. KRUJË
 • Rrushi varet në degët e vet. LUSHNJE
 • S’bëhet dasma pa thyer kupa. ARBËRESHËT E ITALISË
 • Gjithsecili në punën e tij është zot. JUG
 • S’mbahet shpirti me falimnders. VERI
 • Syri i të zotit plehron arën. JUG
 • Shqiponja nuk gjuan miza. KRUJË
 • Trimëria dhe liria janë si nanë e bijë. KRUJË

Puna

 • Ai që përton sot, pendohet mot. VLORË
 • Bujku i mirë, ia merr me zorr bukën tokës. TROPOJË
 • Burri në shtëpi, si dreqi në xhami. ELBASAN
 • Çelësi që punon, nuk ndryshket. MALLAKASTËR
 • Dembeli është nëna e të gjithë veseve. VERI
 • Dera e përtimit, caku i mjerimit. LIBRAZHD
 • Dita pa punë nata pa gjumë. JUG
 • Dora me baltë buka me mjaltë. KOSOVË
 • Dora e larë, zorrë e tharë. JUG
 • Edhe ujët po të rrijë në një vend qelbet. JUG
 • Gruaja që nuk do të gatuajë, shosh gjithë ditën. SKRAPAR
 • Gjykon puna, s’gjykon guna. LIBRAZHD
 • Hekuri sa punohet, aq zbukurohet. VLORË
 • I mjeri ai që s’mendn për pleqëri. SHKODËR
 • Kaun që nuk vete në arë e pret sëpata. KURVEÖESH
 • Kazma në dorë, buka në gojë; kazma ne katua, trasta del për miell hua. SKRAPAR
 • Kush ka turp, vdes për bukë. JUG
 • Kush mori udhë, dhe do të lodhet. GJIROKASTËR
 • Kushtrimi del për të ligshtin, pse trimi kujtohet vet. SHKODËR
 • Lima dalëngadalë bëri tranë gjilpërë. JUG
 • Malet tunden, po nuk bien. JUG
 • Me fal gjakun është burrni. KOSOVË
 • Mos kij turp nga kush s’ka turp. JUG
 • Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje. VLORË
 • Mushka do dru, e demi kular. SARANDË
 • Mos u fshi si miu prapa poçes. SKRAPAR
 • Në kudhrën e nxehtë, s’rrihet me çekan druri. JUG
 • Njeriut iu bëj njeri, qenit bëniu qen. JUG
 • Po kërciti dhëmbët qeni i qëndro me shkop në dorë. JUG
 • Po nuk qau fëmija, nuk i jep nëna sisë. JUG
 • Po nise një udhë, do kaptosh dhe sheshe, dhe male, dhe gurë. DEVOLL
 • Po nuk u turbullua, nuk kthjellohet. PËRMET
 • Kënga për darkë, brenga për drekë. JUG
 • Ku ka bletë, ka dhe mjaltë. PËRMET
 • Ku ka zemër ka dhe krahë. JUG
 • Kullote dhinë të të mbushë kusinë. GJIROKASTËR
 • Kur s’ke mbjellë, s’ke çfarë korr. JUG
 • Kur s’ke punë luaj derën. PËRMET
 • Kush fërkon pulën, ha edhe vezën. KORÇË
 • Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë. ARBËRESHËT
 • Kush i kullot deshët, ai qeth dhe leshët. PËRMET
 • Kush nuk di ç’është lodhja, ai nuk di ç’është çlodhja. BERAT
 • Kush përton vdes urije. BERAT
 • Kush rri në pemë, ha edhe kokrrat. KORÇË
 • Kush s’punon, dheut i rëndon. JUG
 • Kush zë brumë do të gatuajë. JUG
 • Me mirë “punë e mbarë”, se “mirë se të gjej”. SHKODËR
 • Mbill me një dorë, korr me të dyja. JUG
 • Me lopatë ari dhe shat argjendi tunden e lëkunden edhe malet nga vendi. SARANDË
 • Mirë se të gjej, o hija e madhe!- mirë se vjen o dembel hamë- A kamë leje të rri pak? Po pate me hangër rri sa të duash. TIRANË
 • Mos rri si nusja në dasëm. JUG
 • Moti ndihmon atëqë punon. BERAT
 • Nga puna po nuk rrodhi, domosdo do pikojë. VLORË
 • Nuk mund të dalë punë e madhe nga ai që nuk do të voglën. BERAT
 • Një ujë që nuk ecën s’pihet. ELBASAN
 • Paraja nuk i zgjedh njerëzit. VLORË
 • Po shkove me të kërciturit gishtërinjtë sot, mos u anko nga të kërciturit e zorrëve nesër. VLORË
 • Pula që këndon në mbrëmje nuk bën vezë në mëngjes. JUG
 • Puna e rinisë, jorgan i pleqërisë. TIRANË
 • Qan ara se nuk i vjen fara. SARANDË
 • Ruaj dhinë të pish qumështin. SARANDË
 • Sa më shpejt kositet livadhi; aq më shpejt lind bari. TROPOJË
 • S’bëhet vreshti me urata, po me shata e lopata. JUG
 • S’gjuhet me zagar lidhur. BERAT
 • Nuk zihet pleshti me dorashka. KORÇË
 • Shpjere gojën te buka e jo bukën te goja. JUG
 • Trupi shëndoshet me të punuar, mendja ndërtohet me të mësuar. JUG
 • Ujku e ka qafën e trashë, se ka kambët e shpejta. KRUJË
 • Vure vezën more pulën. KRUJË

Maturia

 • Mali digjet,plaka krehet. Shkup
 • Mos hyn ne mal pa sepat. Shkup-Agon
 • As copën e madhe mos e ha pa u menduar. KRUJË
 • Ç’del nga goja, hyn në vesh e del për hunde. JUG
 • Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa. SARANDË
 • Dasma nuk shihet në fillim, por në fund. JUG
 • Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra. SHKODËR
 • Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen. PËRMET
 • Dy vesh dhe një gjuhë, fol pak e dëgjo shumë. JUG
 • Dhjetë herë mat, një herë pre. KOSOVË
 • Fjala dhe plumbi kur dalin s’kthehen më. GUCI
 • Gazi i madh, kthehet në helm. KORÇË
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet. KOSOVË
 • Gjella me kripë e kripa me karar. PËRMET
 • Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen. KURVELESH
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh. VLORË
 • Ha të rrosh, jo rro të hash. JUG
 • Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët. JUG
 • Kashata e madhe të ngec në fyt. JUG
 • Këmba e madhe të shqyen këpucën. BERAT
 • Kur të hedhësh gurin, mate gjer ku arrin. JUG
 • Kur flet shkopi të vret. VLORË
 • Kur han bukë misri, kujto bukë thekri. JUG
 • Kur s’di not mos u fut në ujë. KORÇË
 • Kush ha shumë i del për hunde. PËRMET
 • Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë. KAVAJË
 • Lakmia, lakfyt. PUKË
 • Lisi nuk pritet me nji të rame. FERIZAJ
 • Lulja e këputun nuk mbin ma. KRUJË
 • Më mirë një pulë nesër, se nji vezë sot. DIBËR
 • Mos dalë goja para mendjes. BERAT
 • Mos i bjer të mirës me shkelm. DIBËR
 • Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh. MYZEQE
 • Mos kërko vezë të pjekura në hell. SKRAPAR
 • Ngopet deti me lumenj? DEVOLL
 • Nuk mba ujë orizi. JUG
 • Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota. ELBASAN
 • Pi rakinë e jo mendjen. JUG
 • Po fole shumë, sikur xhevahire të thuash, kakërdhi bëhen. KORÇË
 • Po t’i marrësh lopës tërë qumështin, ngordh viçi. JUG
 • Qefi prish qefin. JUG
 • Tamahu të shpie në gjynah. JUG
 • Të falurit e shumtë i vjen rëndë dhe perëndisë. KORÇË
 • Ujët e turbullt mbysin burrin, fjalët e shumta përziejnë katundin. JUG
 • Ujku kur ndien erën e dhenëve, harron që ata kanë barinë prapa. JUG
 • U mbush kupa do të derdhet. KRUJË
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët. VLORË
 • Unë baj barrën, ti djersin. VERI
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë. SHKODËR
 • Vreshtë shumë mos ven, shpi shumë mos ban, miq shumë mios xen. SHKODËR
 • Nata s’ka shahit. SHKODËR
 • As para pushkës, as prapa mushkës. JUG
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë. KORÇË
 • Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri. SHKODËR
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi. JUG
 • Bie një gurë e shkoqet një mur. VLORË
 • Buka që thyet s’ngjitet më. JUG
 • Çdo gjë forcohet, në themel. BERAT
 • Ç’ka humbe mos e kërko, ç’ke në dorë mos e lësho. KRUJË
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s’mund ta nxjerrin. SHKODËR
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër. JUG
 • Dita ka sy, nata ka veshë. JUG
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg. KRUJË
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s’del dot. BERAT
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart. JUG
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë. KOSOVË
 • E ke zogun në dorë, mbaje. KORÇË
 • Fusha ka sy, mali ka veshë. KRUJË
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin. DARDHË
 • I marri ç’flet nuk din, i urti ç’din nuk flet. VERI
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet. ELBASAN
 • Jo si cjapi te kasapi. KORÇË
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri. TROPOJË
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë. SHKODËR
 • Kur s’ke mace, bëjnë minjtë dasmë. ELBASAN
 • Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka. KRUJË
 • Kujto qenë e bëj gati shkopin. KORÇË
 • Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë. PËRMET
 • Kur t’i hypësh kalit, shifi patkonjtë. ELBASAN
 • Kush vret nuk flet. SKRAPAR
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka. VLORË
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama. SULOVË
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur. KAVAJË
 • Mos shko si breshka te nallbani. KORÇË
 • Mos shko si cjapi te kasapi. SHQIPËRI E MESME
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh. JUG
 • Nata është me barrë, s’dihet ç’pjell. KORÇË
 • Nga një vërë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia. LABËRI
 • Nji shkëndi ndez nji mal. KORÇË
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën. JUG
 • Për një pe, për një gjilpërë, vate dëm një punë e tërë. JUG
 • Ruaju të të ruajë perëndia. JUG
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar. JUG
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas. SKRAPAR
 • S’lidhet kali me pè. LUKOVË
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë. KORÇË
 • Ujku mjergull kërkon. JUG
 • Zë goje qenin, bëj hazër shkopin. GJIROKASTËR
 • Shtëpija pa fëmijë, si nata pa yje. SARANDË
 • Ma i keqi vëlla të merr hakën. KOSOVË
 • Motra jemi, shoqe s’jemi. JUG
 • Ndarja është më e mira e të ligave. SKRAPAR
 • Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit. SHKODËR
 • Gjumi natës i randë i bën keq ditës. SHKODËR
 • Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes. JUG
 • Mos pyet sa vjeç je, po ç’shëndet ke. TIRANË
 • Nuk mbushet pusi me pështyma. GRAMSH
 • As këmishës së shtatit s’është për t’i besu. KAVAJË
 • Besove, bëre mirë, s’besove, ca më mirë. JUG
 • Ç’ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria. SKRAPAR
 • Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut. BERAT
 • Esapi i shtëpisë nuk del në pazar. KORÇË
 • E thëna dhe e bëra janë larg. DIBËR
 • I marri premton dhe budallai shpreson. JUG
 • Kur qesh djalli e ka punën keq. VLORË
 • Mba murin mos bie. SHQIPËRI E MESME
 • Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë. JUG
 • Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall. JUG
 • Mos u bëj thes i çpuar. SKRAPAR
 • Mos dëgjo ç’thotë ai për vete, por dëgjo ç’thonë bota për të. SKRAPAR
 • Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë. JUG
 • Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti. JUG
 • Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë. JUG
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd. MYZEQE
 • Nuk është ar gjithë që ndrit. VERI
 • Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë. KORÇË

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: