Humor dhe barcaleta nga Tef Palushi

Shtjefën (Tef) Palushi e Paulin Selimi mbeten dy krijues të njoftun të humorit shkodranë. Në stacionin e Laçit, në vagonin ku udhëtonte Tefa u fut edhe kompozitori Ruzhdi Keraj. Mbasi përqafohen, Tefa i zgjat paketën e cigareve “Partizani” dhe Ruzhdiu i merr nji cigare. E ndërsa Tefa po fliste me dikë tjetër, Ruzhdiun si paVazhdoni leximin “Humor dhe barcaleta nga Tef Palushi”

Principata e Arbrit

Ballafaqimi i Perandorisë Bizantine me normanët e Italisë dhe me kryqëzatat në shek. XI-XII, nxori në plan të parë rolin e shqiptarëve dhe të tokave shqiptare që u ndodhën në qendër të këtij ballafaqimi. Qëndrimi i shqiptarëve përcaktoi dukshëm zhvillimin e fushatave ushtarake të Perëndimit, ndaj pushteti qendror bizantin u përpoq ta mbante në anënVazhdoni leximin “Principata e Arbrit”

Anzhuinët dhe “Mbretëria e Arbrit”

 Sovrani i ri i mbretërisë së Sicilisë, Karli I Anzhu, trashëgoi synimet e vjetra të dinastive të Altavilëve normanë e të Hohenshtaufëve gjermanë. Në qendër të politikës së tij të jashtme u vu pushtimi i Lindjes e marrja e Konstandinopojës. Kjo politikë u nxit e u ushqye vazhdimisht nga kisha e Romës, e cila llogaristeVazhdoni leximin “Anzhuinët dhe “Mbretëria e Arbrit””

Faik Konica: Ju rrëfej legjendat dhe të vërtetat për Skenderbeun

Asnjë rrëfim për vetitë luftarake të shqiptarëve nuk do të ishte i plotë pa përmendur Skënderbeun, heroin mesjetar të Shqipërisë, i cili për afër një çerek shekulli i mundi turqit e hatashëm nën udhëheqjen e dy sulltanëve të fuqishëm dhe vetë kurrë nuk u thye. Në Shqipëri ai është bërë legjendar për pesë shekuj dheVazhdoni leximin “Faik Konica: Ju rrëfej legjendat dhe të vërtetat për Skenderbeun”

Atë Mirash Marinaj ofm: Kërkojmë mbrojtjen e Shenjtërores së Laçit

Këto ditë në afërsi të Kishës së Laçit ka ndodhur një ngjarje tepër e hidhur për  qytetarët e zonës po edhe për besimtarët katolikë, e jo vetëm. Lajmi lidhet me zjarrvënien e qëllimshme pishave dhe kullotave që ndodhen përreth e madje shumë pranë Kishës Shenjtërore të Shëna Ndout në Laç.   Edhe banorët  e LaçitVazhdoni leximin “Atë Mirash Marinaj ofm: Kërkojmë mbrojtjen e Shenjtërores së Laçit”