Pse bota na quan ALBANIA

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy (Ptolemeu), astrolog, muzikolog, matematicien, shkrimtar dhe gjeograf. Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund të ketë qenë me prejardhje nga Ptolemenjtë e periudhës sëVazhdoni leximin “Pse bota na quan ALBANIA”

Pal Engjëlli, humanist dhe bashkëpunëtor i Skënderbeut

Prof. Dr. Mikel Prenushi  Në plejadën e humanistëve të shquar shqiptarë të shekujve XV, XVI, një vend të merituar ka Imzot PAL ANDREA ENGJËLLI nga familja e njohur e Engjëllorëve, Dukë të Drishtit, familje e njohur patriote që luajti një rol me rëndësi në mesjetën shqiptare e sidomos në periudhën e Skënderbeut. Kjo familje meVazhdoni leximin “Pal Engjëlli, humanist dhe bashkëpunëtor i Skënderbeut”

Kontributi i krahinës së Kurbinit për çastjen komtare

  Nga At Klement Miraj     Krahina e Kurbinit xê nji faqe të bukur n’historín e rilindjes komtare. Prej ksajë krahine Kryekreshniku i ynë Gjergj Kastrjota pat nji pjesë të mirë t’ushtrísë së vet per te dermue fuqín sulmuese. Në Kurbî, sikurse n’asnji vend tjeter, kallxohen prejë pleqve ndollje e legjenda të ndryshme rretVazhdoni leximin “Kontributi i krahinës së Kurbinit për çastjen komtare”

DHJETË KRITERET QË DUHET TË PLOTËSOJË NJË DEPUTET KURBINAS

DUKE MARRË SHKAS NGA ZGJEDHJET PARLAMENTARE (25 QERSHOR 2017), STAFI ADMINISTRUES I FAQES NË FACEBOOK DHE PORTALIT ” KURBINI ” PROPOZON KRITERET QË DUHET TË PLOTËSOJË NJË DEPUTET KURBINAS I CILËSDO FORCË POLITIKE QOFTË. 1. Të jetë një person i diplomuar në një universitet publik me rezultate të mira ose shumë të mira , oseVazhdoni leximin “DHJETË KRITERET QË DUHET TË PLOTËSOJË NJË DEPUTET KURBINAS”

Kurbini dhe Rilindja Kombëtare (përshkrim historik)

Nga N/Kolonel Dr. Pjetër Hidri Kur në Kongresin e Berlinit në vitin 1878, Fuqitë e Mëdha të Evropës (të Shtatë Krajlat) i lëshojnë një pjesë të territorëve shqiptare Malit të Zi, Kurbinasit morën pjesë bashkë me Mirditësit në mbrojtjen e Ulqinit e të Tivarit. Ndërkohë u krijua Lidhja Shqiptare e Prizrenit, që lëshoi kushtrimin përVazhdoni leximin “Kurbini dhe Rilindja Kombëtare (përshkrim historik)”

Lëvizja popullore në zonën e Krujës në prag të shpalljes së Pavarësisë

Haxhi Goci « Gjithë Shqipëria shpalli lirinë e vet…!” Duke parë se Kruja, si qytet, nuk mundi ta shpallte indipendencën sipas orientimit të mëparshëm, Ismail Qemali dhe Nikoll Kaçorri, i drejtuan këtëtelegram qendrës kryengritëse të Kurbinit me datë 14 vjeshtë e tretë 1912 : « Pasi gjithë Shqipëria shpalli lirinë e indopendencëne vet, i ngarkohetVazhdoni leximin “Lëvizja popullore në zonën e Krujës në prag të shpalljes së Pavarësisë”

MILOTI, HISTORI NË ANË TË RRUGËS SË MADHE

  Nga Fatos BAXHAKU Në rrugën e re që të çon drejt Kosovës, makinat vërshojnë pa pushim. Duket sikur një lumë i madh e ka përmbytur krejt zonën e Milotit, qendrën e Kurbinit. Ndryshe nga rruga e madhe, Mati duket si më i hollë e i ngadaltë. Ngjan se, më në fund, dikush ia kaVazhdoni leximin “MILOTI, HISTORI NË ANË TË RRUGËS SË MADHE”

At Shtjefën Kostandin Gjeçovi 6 vjet kërkime në Laç të Kurbinit

Nga Kastriot Marku At Shtjefni u transferua në Laç në vitin 1899, në moshën 26 vjeçare, ku do të qëndrojë aty deri në fund të vitit 1905. Asokohe Laçi ishte një fshat i vogël, edhe pse i njohur për kështjellën e tij dhe shenjtnoren e Sha Ndojit. Sikurse ndodh rëndom me çdo person që emërohetVazhdoni leximin “At Shtjefën Kostandin Gjeçovi 6 vjet kërkime në Laç të Kurbinit”

Kostandini i Madh dhe Edikti i Milanos

Nga Kastriot Marku Perandori ilir dhe dokumenti që ndryshoi historinë, duke transformuar Perëndimin Viti 2013 shënon 1700-vjetorin e Ediktit të Milano-s, lëshuar nga perandori Kostandin, datë e cila shënon një ngjarje të rëndësishme për historinë e qytërimit perëndimor Europian. Dioqeza e Milano-s duke nisur nga 6 dhjetori 2012 deri më  6 dhjetor 2013,e ka shpallurVazhdoni leximin “Kostandini i Madh dhe Edikti i Milanos”

Krahina e Kurbinit, nga lashtësia deri në pavarësinë e Shqipërisë

Nga Zef PJETRI Kurbini është një krahinë shumë interesante në Shqipëri. Kjo për disa arsye: E para se emri i saj “KURBIN” duke qenë i veçantë, ka zgjuar interesin e shumë gjuhëtarëve e studiuesve, të  cilët herë duke u mbështetur në argumente e analiza shkencore, herë në gojëdhëna apo përralla popullore, apo dhe në shpikjetVazhdoni leximin “Krahina e Kurbinit, nga lashtësia deri në pavarësinë e Shqipërisë”