Telegrafikisht

Prill 2017

Ja si u krijua emri etnik i shqiptarëve

Kristo Frasheri Kur në shek. XI u shfaq emri albanë (αλβαvoι) dhe arvanitë (αρβαvιται) nuk kishte vështrim etnik, por ishte, sikurse u tha, emri i krahinës Arbëni/Arbëri (Arbanon), që shtrihej në Shqipërinë e Mesme me qendër Krujën. Pas shek. XI filloi përhapja e apelativit Arbëni, Arbëri, Albani edhe në viset e tjera ku banonin shqiptarët. Faktori që përcaktoi [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Origjina dhe trualli historik i Ilirëve

Teoritë rreth origjinës Problemi i prejardhjes dhe i rrugës së formimit të trungut etnik ilir me veçoritë e tij gjuhësore e kulturore, ka përbërë një nga synimet më kryesore të ilirologjisë. Rreth tij janë shfaqur pikëpamje të ndryshme, të cilat ndriçojnë në mënyrë të mjaftueshme gjithë këtë proces të ndërlikuar etnogjenetik. Kërkimet komplekse arkeologjike, [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Masakra e Manastirit (9 gusht 1830)

“Me pretekstin se nuk u ishin paguar rrogat ushtarëve, një varg komandantësh të tjerë shqiptarë u larguan nga shërbimi zyrtar. Ndërkohë, Besëlidhja e Beratit kishte mundur të tërhiqte në anën e vet edhe disa kapedanë grekë që qëndronin në krahinat e tyre për t’i mbrojtur nga dhuna osmane. Por radhët e saj u shtuan edhe me krerë të tjerë shqiptarë të pakënaqur nga [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Beteja e Albulenes, fitorja më e rëndësishme e Skenderbeut

Fitorja e ushtrisë shqiptare në Ujëbardhë (1457) “Pas betejës së Beratit të vitit 1455, gjendja e brendshme politike e Shqipërisë u keqësua përkohësisht. Asgjësimi i forcave të Muzak Topisë në Berat shkaktoi lëkundje e frikë te disa fisnikë shqiptarë, ndonjë prej të cilëve kaloi edhe në anën osmane, siç ishte rasti i Moisi Golemit (Arianitit) dhe i Hamza Kastriotit. [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Pse nuk duhet të pimë ujë të ftohtë nga frigoriferi

Me afrimin e verës, nevoja për të pirë ujë të ftohtë rritet, pasi gjatë stinës së dimrit, e kemi evituar disi. Por gjithsesi, edhe uji që mbahet në frigorifer, jo domosdoshmërisht tek ngrirja, nuk është i këshillueshëm e mirë pasi mund t’ju shkaktojë probleme në shëndetin tuaj. Por ju do të mendoni me të drejtë, se çfarë problemesh shkakton uji i ftohtë? Më poshtë [ Lexo më shumë...]

0 Comments

MULLIRI FALL-NJË BARTËS AUTENTIK I HISTORISË DHE TRADITËS ZEJTARE SHQIPTARE.

Nga: Kastriot MARKU   Me ndryshimet e përshpejtuara ekonomike, pjesa më e madhe e produkteve të përdorimit të përditshëm vetjak dhe atyre familjar tashmë prodhohen me makineri, ndaj për rrjedhojë edhe ushtrimi i mjaft prej zejeve dhe mjeshtrive me dorë po zbehet e gati po harrohet dalngadalë, sa që sot për brezin e ri është më se e nevojshme njohja me punët e dorës dhe [ Lexo më shumë...]

0 Comments