Telegrafikisht

2016

Stema e Skurajve

  Stema e SKURAJVE ne Muzeun Historik Kombetar ne Tirane. Familja Skura ishte njëra prej familjeve më të shquara të fisnikërisë së Arbërit në periudhën nga fundi i shekullit të XII deri në gjysmën e dytë të shekullit të XIV, me origjinë nga fshati me të njëjtin emër në krahinën e Kurbinit. Dera e Skurajve kishte një vend të rëndësishmë në hierarkinë e [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Beteja e Albulenes

BETEJA E ALBULENES Albulena prita – prita, Ndal sulltan se te erdhi dita. Skenderbeu prej majes kalit, Si rrufeja zbret prej malit. Skenderbeu ja bani bene, Po te zura n’Albulene, Asnje gjalle nuk do te shpetoje, Fushen gjaku do ta mbuloje. Mbare ushtrine e mori hika Evrenozin ç’e zu frika. Me vrap pashe se te zu rreziku! Mjere kush mbeti, lum kush iku. Albulena gropa-gropa, Mbet [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Gjin Pjetri (1856-1914 )

Lindi ne Skuraj te Kurbinit ne nje familje me tradita patriotike qe kishte nje vazhdimesi shekullore qe nga koha e Skenderbeut ,ne lufte kunder pushtuesit osman. Gjin Pjetri hyri ne rrjedhen e ngjarjeve historike qe perfshine Shqiperine nga rilindja kombetare deri ne shpalljen e pavaresise, vitet e kryengritjes se lidhjes se Prizrenit e gjejne fare te ri ,por ai me arme ne dore u gjend i gatshem [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Kisha e shen Ndout

Shna Ndou (Shën Antoni) Shna Ndou lindi me 15 gusht të 1195 në Portugali. Në moshën 15 vjeçare u bë pjesë e Urdhërit Agostinian dhe në moshën 25-vjeçare u bë Françeskan. Në vitin 1946 Papa Pio XII e ka renditur Shën Antonin mes doktorëve të kishës katolike dhe i ka dhënë titullin Doktor Evangjelik. Bazilika më e madhe e Padovës i është përkushtuar Shën Antonit. Festa e [ Lexo më shumë...]

1 Comment

Patoku

Turizmi ekologjik është një nga potencialet me te rëndësishme për zhvillimin e zonës. Karakteristikat e saj natyrore me llojshmërinë e larte te habitateve (det, lagune, pyll, lumenj, toke bujqësore), biodiversitetin e pasur me shume grupe te florës dhe faunës, ekzistencën e bujqësisë dhe peshkimit tradicional janë faktorë kryesore për zhvillimin e eko-turizmit. Pozicioni i [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Gjergj Kastrioti dhe principata e Kastrioteve

  1. Principata e Kastriotëve  Kastriotët mendohet qe e e kanë origjinën nga Hasi . Gjyshi i Skënderbeut, Pal Kastrioti, mund të jetë larguar nga Hasi dhe të jetë vendosur si pronar i dy fshatrave në luginën e Drinit të Zi (Sinjës dhe Gardhit të poshtëm). Zotërimet e Kastriotëve filluan të zgjeroheshin që në fund të shek. XIV nga biri i Palit, Gjon Kastrioti. Në dy [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Shkolla e Kurbinit

  SHKOLLA E KURBINIT (1632). Themelet e arsimit shqip në trojet etnike shqiptare duhet t’i kërkojmë në Kurbin në fshatin Gallatë në gjysmën e parë të shekullit XVII. Gallata si toponim del që në vitin 1467 në trajtën Galata, ndërsa emri Kurbin del në vitin 1457 nën emërtimin e kishës San Veneranda di Curbino. Këtu në Kurbin (Gallatë) në vitin 1632 ekzistonte një [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Kurbini

Historia Emri i Kurbinit, – krahinë malore e Shqipërisë së mesme me histori të spikatur mesjetare,- llogaritet deri më sot i datuar në burimet historike prej shek. XV. Falë një dëshmie si “Tregimi i Floranës” e zbuluar pak kohë më parë nga studiuesi Aurel Plasari ai del i regjistruar ndër to në fillimin e shek. XII. Në lashtësi krahina e Kurbinit nuk ka qenë njësi [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Jam Gjin Pjetri i Kurbinit ( Kurt Lika )

Gjin Pjetri ( 1856-1914 ) Lindi ne Skuraj te Kurbinit ne nje familje me tradita patriotike qe kishte nje vazhdimesi shekullore qe nga koha e Skenderbeut ,ne lufte kunder pushtuesit osman. Gjin Pjetri hyri ne rrjedhen e ngjarjeve historike qe perfshine Shqiperine nga rilindja kombetare deri ne shpalljen e pavaresise, vitet e kryengritjes se lidhjes se Prizrenit e gjejne fare te ri ,por ai me arme [ Lexo më shumë...]

0 Comments