Historia 700 vjeçare e kishes se Shen Mehillit, Malbardhe, Kurbin

Nga Kastriot MARKU Në këtë shkrim do të ndalemi vetëm në Malbadhë, në kishën kuvendore të Shën Mëhillit. Ngjitur me Milotin gjendet fshati Malbardhë, fshat i cili shtrihet në të dy shpatet e malit të Tumenishtit (Tumenistum) sikurse e quan Marin Barleti ose Glerës sikurse e quan Mark Skura, fshat që për nga sipërfaqja ështëVazhdoni leximin “Historia 700 vjeçare e kishes se Shen Mehillit, Malbardhe, Kurbin”

Idet, vlerat e jashtzakonshme te saj.

Idet, xinxifet apo si t’i doni! Disa i quajnë Ide (në Shqipërinë e Mesme), të tjerë XINXIFE (në Jug)KIMCA i thone ne veri. Po le t’i quajmë Ide, meqë ka ky emër një farë ngjashmërie me vendin nga janë prodhuar së pari, në Indi mandej në Kinë dhe Lindjen e mesme. Fruti ka qenë iVazhdoni leximin “Idet, vlerat e jashtzakonshme te saj.”

Miloti

Qyteti është qendër e komunës( me ndarjen e re territoriale quhet njesi administrative) me të njëjtin emër, e cila ka 13 fshatra dhe konkretisht: Mal-Milot, Fushë – Milot, Shullaz, Malbardhë, Delbnisht, Selitë, Gallatë, Skuraj, Vinjollë, Gërnac, Shkopet, Ferrë – Shkopet dhe Prozhëm. Në organizimin e vjetër administrativ ka patur edhe fshatra të tjerë, të cilëtVazhdoni leximin “Miloti”

Mamurrasi “Qytet i Mimozave”

Historia Mamurrasi është një qytet me rreth 8000 banorë.( si njesi administrative ka rreth 20.000 banore ) Ndodhet midis Laçit dhe Fushë-Krujës,  rreth 30 km në veri të kryeqytetit Tiranë. Përmendet qysh në Mesjetë me emrin Mamur nga kronikanë osmanë. Në Mesjetë ashtu si dhe gjithe Kurbini bënte pjesë në principatat e Topiajve dhe Kastriotëve.Vazhdoni leximin “Mamurrasi “Qytet i Mimozave””

REPORTAZH PER GJORMIN E KURBINIT

  Ne token e Gjormit ( nga Ymer Hysa ) Poshte malit, mes gjelberimit te perjetshem te ullishtes shekullore, neper kodra te buta dhe te begata, qe hapen si gishterinjte e dores, anes rruges nacionale Mamurras – Laç shtrihet fshati Gjorem. Me nje pamje panoramike mes ullinjve shihen kullat e vjetra dykateshe, si fortesa teVazhdoni leximin “REPORTAZH PER GJORMIN E KURBINIT”