Ato çfare nuk keni ditur per manin !

Mani i bardhë Mani i bardhë është një pemë që shkon në lartësi deri 10 metra. Për qëllime kurative përdoren manat, gjethet dhe lëkura. Në kokrrat e manit gjenden vitaminat B1, B2, C,  karotina, flavonoidet, acide organike, lëndë pektive, ngjyrosëse, hekur, sasi të konsiderueshme sheqeri, përfshi këtu dhe glukozën, fruktozën, saharozën. Në farë gjendet dheVazhdoni leximin “Ato çfare nuk keni ditur per manin !”

Kisha e Shën Ndoit, mes legjendës e fakteve historike

Nga Kastriot Marku Krahina e Kurbinit, ndonëse e shtrirë në një territor gjeografik jo gjithaq të madh, ka mjaft monumente të arkitekturës, ku veçohen 4 kështjella dhe 35 kisha, shumica prej të cilave në gjendje rrënoje. Në fshatin Laç të dikurshëm (sot qyteti me të njëjtin emër), ka pasur disa monumente dhe vende me interesVazhdoni leximin “Kisha e Shën Ndoit, mes legjendës e fakteve historike”

Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të 16-të, leksion për qasje ndaj historisë – Video

Kastriot MARKU Ne popujt ballkanas jemi të prirur që historinë ta trajtojmë si letërsi popullore, si folklor, por historia, mitologjia, folklori e gojëdhënat nuk ndihmojnë në shkrimin e historisë. Historia shkuhet në bazë të dokumentiave arkivore. Për këtë na vjen në ndihmë tash së fundmi studiuesi i mirënjohur anglez Noel Malcolm, autori i monografisë “AgjentëVazhdoni leximin “Një familje shqiptare në botën mesdhetare të shekullit të 16-të, leksion për qasje ndaj historisë – Video”

Alarmi i madh, bletët po zhduken nga toka

Gjatë mbledhjes së pjalmit dhe të nektarit, bletët shtëpiake vizitojnë shumë bimë, e falë kësaj përzgjedhjeje të tyre luajnë një rol të madh në procesin riprodhues të bimëve, duke çuar pjalmin nga njëra lule në tjetrën. Bletët janë shumë të çmuara dhe të pazëvendësueshme që jeta bimore të vazhdojë. “Nëse bleta zhduket nga sipërfaqja eVazhdoni leximin “Alarmi i madh, bletët po zhduken nga toka”