Porosia e fundit e Ded Skures ( balade arbereshe )

Turku u derdh dhe një herë të shkelë dheun  e Arbërit ;  Ai sillte vërshime kalorësish dhe këmbësoresh të shkulur nga thellësitë e Azisë dhe vendeve që kish pushtuar, anadollake kokëlaker me shallvaret si thase, tatarë syvegjel e kokërrruar, harapë të zinj si nata me hanxhar ndër dhëmbe, spahij të etshem  per gjak,  jeniqerë tëVazhdoni leximin “Porosia e fundit e Ded Skures ( balade arbereshe )”

Familja Gjonimaj, nder familjet me te rendesishme te Arberit

  Një Jonimë për herë të parë përmendet në fillimshekullin e XIII-të, me 1208 si vasal i princit Dhimitër të Arbërit dhe një Jonimë tjetër shfaqet në fund të atij shekulli me titull Sebast, që bashkë me disa fisnikë të tjerë shqiptarë, në vitin 1274 nënshkruajnë një marrëveshje me mbretin e Siçilisë, Karlin Anzhu. NëVazhdoni leximin “Familja Gjonimaj, nder familjet me te rendesishme te Arberit”

Nje gaforre e rralle shfaqet ne lagunen e Patokut

Në rrjetat e peshkatarëve në Lagunën e Patokut, përpos gjahut të kërkuar siç janë peshqit, ka rënë dhe një gaforre me përmasa më të mëdha sesa të zakonshmet. Biologut Prof. Dr. Idriz Haxhia  tha se kjo gafore është e rrallë për shkak të përmasave të saja. “Kjo gaforre e gjetur sot pranë Lagunës në patok ishteVazhdoni leximin “Nje gaforre e rralle shfaqet ne lagunen e Patokut”

Efektet e çajit të Shtogut(Sambucus nigra)

Shtogu është një bimë shumë e njohur në vendin tonë.  Në sajë të këtyre substancave çaji i përftuar prej tyre ndihmon dukshëm në lehtësimin e dhimbjeve të shkaktuara nga nervi shiatik.   Kjo sëmundje ka prekur një numër të madh njerëzish në vendin tonë. Pas studimeve të shumta të kryera për mënyrën e qetësimit tëVazhdoni leximin “Efektet e çajit të Shtogut(Sambucus nigra)”

Shën Vlashi, ipeshkëv e martir, nga Sebastia e Shqipërisë  

  Me 3 shkurt Kisha katolike përkujton Shën Vlashin, mrekullibërës, ipeshkëv i Sebastes, Pajtor i Raguzës, që kremtohet edhe në Sicili me Festën e bukëve, e jo më pak në krahinën e Kurbinit, sidomos ne Skuraj dhe në Laç ku, pikërisht nën Shenjtnoren e Shën Ndout, ruhet edhe sot e kësaj dite shpella në tëVazhdoni leximin “Shën Vlashi, ipeshkëv e martir, nga Sebastia e Shqipërisë  “

Halil dhe Dhurata Aliaj – gjall a dek nusen t’ma bini.

Teksti:Lek Gega, Kompozitor: Kadri Lika. Gjalle a dek nusen tma bini ! Pesedhjete krushq ti or mik ti due, Te tan n’arme te jene hazrue. Pesedhjete krushq kam me ti que, Veç nje bese t’ma mbaje Kurbini, Gjalle a vdek nusen t’ma bini! Krushq e nuse kur kane dale, Ka nise kangen nje kengetar, OVazhdoni leximin “Halil dhe Dhurata Aliaj – gjall a dek nusen t’ma bini.”