Telegrafikisht

08/01/2016

Patoku

Turizmi ekologjik është një nga potencialet me te rëndësishme për zhvillimin e zonës. Karakteristikat e saj natyrore me llojshmërinë e larte te habitateve (det, lagune, pyll, lumenj, toke bujqësore), biodiversitetin e pasur me shume grupe te florës dhe faunës, ekzistencën e bujqësisë dhe peshkimit tradicional janë faktorë kryesore për zhvillimin e eko-turizmit. Pozicioni i [ Lexo më shumë...]

0 Comments

Gjergj Kastrioti dhe principata e Kastrioteve

  1. Principata e Kastriotëve  Kastriotët mendohet qe e e kanë origjinën nga Hasi . Gjyshi i Skënderbeut, Pal Kastrioti, mund të jetë larguar nga Hasi dhe të jetë vendosur si pronar i dy fshatrave në luginën e Drinit të Zi (Sinjës dhe Gardhit të poshtëm). Zotërimet e Kastriotëve filluan të zgjeroheshin që në fund të shek. XIV nga biri i Palit, Gjon Kastrioti. Në dy [ Lexo më shumë...]

1 Comment

Shkolla e Kurbinit

  SHKOLLA E KURBINIT (1632). Themelet e arsimit shqip në trojet etnike shqiptare duhet t’i kërkojmë në Kurbin në fshatin Gallatë në gjysmën e parë të shekullit XVII. Gallata si toponim del që në vitin 1467 në trajtën Galata, ndërsa emri Kurbin del në vitin 1457 nën emërtimin e kishës San Veneranda di Curbino. Këtu në Kurbin (Gallatë) në vitin 1632 ekzistonte një [ Lexo më shumë...]

1 Comment

Kurbini

Historia Emri i Kurbinit, – krahinë malore e Shqipërisë së mesme me histori të spikatur mesjetare,- llogaritet deri më sot i datuar në burimet historike prej shek. XV. Falë një dëshmie si “Tregimi i Floranës” e zbuluar pak kohë më parë nga studiuesi Aurel Plasari ai del i regjistruar ndër to në fillimin e shek. XII. Në lashtësi krahina e Kurbinit nuk ka qenë njësi [ Lexo më shumë...]

1 Comment

Jam Gjin Pjetri i Kurbinit ( Kurt Lika )

Gjin Pjetri ( 1856-1914 ) Lindi ne Skuraj te Kurbinit ne nje familje me tradita patriotike qe kishte nje vazhdimesi shekullore qe nga koha e Skenderbeut ,ne lufte kunder pushtuesit osman. Gjin Pjetri hyri ne rrjedhen e ngjarjeve historike qe perfshine Shqiperine nga rilindja kombetare deri ne shpalljen e pavaresise, vitet e kryengritjes se lidhjes se Prizrenit e gjejne fare te ri ,por ai me arme [ Lexo më shumë...]

0 Comments